Spaans vaccin claimt langere immuniteit tegen nieuwe Covid-varianten

door admin
Spaans vaccin claimt langere immuniteit tegen nieuwe Covid-varianten

Terwijl het debat over het ideale tijdstip voor de toediening van de vierde dosis, ofwel de tweede booster, in volle gang is, heeft het Spaanse bedrijf Hipra de resultaten gepresenteerd van de meest recente wetenschappelijke studies naar de doeltreffendheid van dit vaccin als boosterdosis. Hipra is het zesde grootste farmaceutische bedrijf ter wereld in termen van omzet op het gebied van diergezondheid.

Volgens het bedrijft biedt het ‘made in Spain-vaccin’ een ‘goede neutraliserende reactie, ook tegen de nieuwe omikronvarianten’, waaronder BA.4 en BA.5, die de laatste golf van infecties hebben veroorzaakt. 

Bovendien verwacht het bedrijf dat het vaccin zal worden opgenomen in het vaccinatieschema voor komend najaar, als de Spaanse regering de vierde dosis wil toedienen aan de meest kwetsbare bevolkingsgroep (te beginnen met 80-plussers en verder, in volgorde van leeftijd, tot mensen van 60 jaar en ouder). 

Presentatie van de resultaten

De resultaten en verwachtingen werden toegelicht tijdens een informatief ontbijt, waarbij Elia Torroella, directeur bij Hipra, meldde dat ‘de vaccins die het bedrijf gewoonlijk ontwikkelt zeer complex zijn’. Dat was een motivatie voor de farmaceut om een vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen. 

Torroella benadrukte dat de verkregen gegevens over de doeltreffendheid van het Spaanse vaccin tegen covid ‘zeer solide’ zijn. Het bedrijf wacht momenteel nog ‘op toestemming voor het gebruik ervan door de regelgevende instanties maar de verwachting is dat het vaccin in het komende najaar in het vaccinatieschema zal worden opgenomen. 

Werkzaam bij alle geteste varianten

Een van de meest opvallende kenmerken van Hipra’s 100% Spaanse vaccin tegen Covid-19 is dat het bivalent is en dat het een ‘zeer goed neutraliserend vermogen tegen alle geteste varianten, inclusief omikron BA.1’ heeft aangetoond. Bovendien tonen voorlopige gegevens ‘ook een goede neutralisatie tegen BA.2, Ba.4 en BA.5’ aan, benadrukte Torroella. 

Hoewel de proeven aanvankelijk begonnen als een primaire vaccinatiedosis, legde Torroella uit dat, aangezien de pandemie vergevorderd is en de varianten zeer snel zijn verschenen, de proeven vervolgens werden gestart om de toename van neutraliserende antilichamen tegen de nieuwe varianten te observeren en om de doeltreffendheid ervan als boosterdosis te bestuderen. 

Nadelige effecten 

Onder de bijwerkingen die tijdens de proeven werden waargenomen, noemt de Hipra-directeur ‘pijn op de plek waar de prik wordt gezet, hoofdpijn, vermoeidheid en, bij minder mensen, een licht ongemakkelijk gevoel dat na twee of drie dagen verdwijnt’. De specialist is van mening dat dit ‘een belangrijk punt is, omdat we weten dat er bij de bevolking een zekere vermoeidheid bestaat als het gaat om boosterdoses’. 

Torroella wees erop dat het ‘een vaccin is dat in veel gevallen besmetting voorkomt, maar in andere gevallen niet. Bij de proeven hebben we niet alle besmettingen voorkomen,’ maar het vaccin beschermt, net als de bestaande vaccins, doeltreffend tegen ernstige klachten en zelfs overlijden door Covid-19.

Dit vind je misschien ook leuk