Het loopt niet lekker met de Europese verzekeringspas in Spanje

door admin
Het loopt niet lekker met de Europese verzekeringspas in Spanje

Patiënten zou gevraagd worden om hun reisverzekering of private zorgverzekering, terwijl de EHIC aan iedere buitenlander het recht geeft om op dezelfde wijze te worden behandeld als de inwoners van Spanje.

EHIC

De patiënt die in het bezit is van de EHIC hoeft nooit zelf voor de zorg te betalen en hoeft de zorg ook nooit voor te schieten. Drie van de vier voorbeelden waarin buitenlanders met EHIC niet worden geaccepteerd komen van het publieke ziekenhuis Costa del Sol in het Zuid-Spaanse Marbella. Volgens het Spaanse ministerie van Gezondheidszorg gaat het in alle gevallen om inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

Jaarlijks reizen ruim 50 miljoen toeristen naar Spanje, waarvan er ongeveer 500.000 tijdens hun verblijf in dit land een publiek ziekenhuis bezoeken. Het jaar nadien, factureren de Europese landen onderling de kosten voor de behandelingen en in Spanje worden de inkomsten voor de behandeling van toeristen verdeeld per aandeel aan behandelingen per autonome deelstaat.

Volgens het ministerie van Gezondheidszorg worden patiënten op vertoon van hun EHIC zonder uitzondering geholpen in de Spaanse publieke gezondheidszorg.

Privé-verzekeringspas

Naast de EHIC (goed voor een behandeling in een publiek ziekenhuis) kunnen buitenlandse toeristen met hun zorgverzekeringspas terecht in de privé-ziekenhuizen. In spoedgevallen neemt het ziekenhuis altijd contact op met de zorgverzekeraar voor een autorisatie.

In minder dringende gevallen krijgt de patiënt een rekening die ter plekke betaald dient te worden. Terug in Nederland, kan deze rekening bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd. Afhankelijk van de polis die men heeft afgesloten, krijgt met 100% terug of een gedeelte daarvan (meestal 80 of 90%).

Lees ook: Wanneer moet u cash betalen voor zorg tijdens uw vakantie in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk