Zout uit Torrevieja redt IJsland van winterse chaos

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Zout uit Torrevieja redt IJsland van winterse chaos

Dit jaar wordt verwacht dat vanuit de haven van Torrevieja maar liefst 15.500 ton zout naar Noord-Europese landen met zware sneeuwval zal worden verscheept. Het schip ‘Kristella’ is verantwoordelijk voor het vervoeren van het zout naar IJsland. Na een tocht van negen dagen zal het schip arriveren in Hafnarfjordur, de op één na grootste stad van IJsland, met een lading van 4.800 ton zout.

Torrevieja’s unieke zoutproductie

Torrevieja staat bekend om zijn unieke roze lagune, waaruit jaarlijks 800.000 ton zout wordt gewonnen, vergelijkbaar met de zoutconcentraties van de Dode Zee. Het merendeel van dit zout wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Noord-Europese landen.

Een efficiënte zoutexpeditie

De laatste zoutlading vertrok op 29 december vanuit de haven van Torrevieja, en werd in slechts 24 uur geladen dankzij geavanceerde technologieën die het transport van zout van de zoutpannen naar de haven vergemakkelijken.

Waarom zout uit Torrevieja?

Veel Europese landen vertrouwen op het zeezout uit Torrevieja om gladheid op hun wegen tegen te gaan, vanwege de lage reststoffen na dooi. Bovendien kan de haven van Torrevieja binnen 24 uur meer dan vijfduizend ton zout laden.

Lees ook: Route langs de zoutmeren van de Costa Blanca en Costa Cálida

Jaarlijks arriveren er ongeveer 100 schepen in Torrevieja om zout te laden voor Noord-Europese landen. De vraag naar zout neemt toe tijdens bijzonder strenge winters. Een voorbeeld is de winter van 2017 toen Reykjavik getroffen werd door een historische sneeuwval van 60 centimeter. Verder was er nog de storm van 2020, die importeurs dwong om zelfs naar andere markten uit te wijken voor hun urgente behoeften.

Zoutwinning Torrevieja gaat terug tot Romeinse tijd

De zoutwinning in Torrevieja, gelegen aan de Laguna de La Mata, kent een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd (1e eeuw voor Christus). Hoewel er tot de 13e eeuw geen schriftelijke bronnen zijn, wijst de historische context op een lange traditie van zoutwinning in dit gebied.

Pas in 1803 begon de industriële exploitatie van de zoutlagune van Torrevieja. Vanaf dat moment heeft de productie een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, van een bijna ambachtelijk model naar de moderne faciliteiten die vandaag de dag gebruikt worden.

Europese gigant in zoutproductie

Met een jaarlijkse productie van meer dan 600.000 ton zout zijn de Salinas de Torrevieja de grootste zoutproducent van Europa en uniek in de wereld met hun extractiemethoden. Het gebruik van drijvende middelen voor de zoutwinning zorgt ervoor dat het waterpeil in zowel de Laguna de La Mata als de Laguna de Torrevieja het hele jaar door behouden blijft.

Lees ook: Flamenco vindt nieuw broedgebied in de zoutmeren van Torrevieja

Dit wil je misschien ook lezen