Zoveel geld ontving Spanje meer van Europa dan het bijdroeg in 2022

door admin
Zoveel geld ontving Spanje meer van Europa dan het bijdroeg in 2022

In 2022 heeft Spanje een positief saldo behaald in zijn financiële relaties met de Europese Unie (EU). Dat blijkt uit het rapport van het Ministerie van Financiën.

Volgens de Besluit 2020/2053 van de Raad van de EU financieren lidstaten de EU-begroting met hun eigen middelen. Op hun beurt ontvangen ze financiering via verschillende Europese beleidsmaatregelen. Het verschil tussen wat een land bijdraagt en wat het ontvangt, wordt het ‘financiële saldo’ genoemd. Dit saldo is een belangrijke indicator van de netto-impact van de EU op de economieën van haar lidstaten.

Positief financieel saldo voor Spanje

Spanje heeft 454,4 miljoen euro meer ontvangen van de EU dan het heeft bijgedragen. Dit is een belangrijke financiële impuls voor het land, vooral in een tijd waarin economische stabiliteit essentieel is. Spanje staat in de lijst van de 18 EU-lidstaten die meer ontvangen dan ze bijdragen. Het land droeg 13,8 miljard euro bij, maar ontving 14,2 miljoen euro van de Unie. Polen, Roemenië en Hongarije ontvangen nog meer in verhouding tot hun bijdragen.

Aan de andere kant van het spectrum staan volgens factcheckwebsite Newtral landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland, die meer bijdragen aan de EU dan ze ontvangen.

Wat betekent dit voor Spanje?

Dit positieve saldo is een teken van de voordelen die Spanje geniet als lid van de EU. De extra fondsen kunnen worden gebruikt voor diverse projecten en initiatieven die de nationale economie versterken. Bovendien toont het aan dat Spanje effectief gebruikmaakt van Europese middelen, wat van cruciaal belang is voor de economische groei en stabiliteit van het land.

De toekomst van EU-financiering

Deze financiële winst voor Spanje benadrukt het belang van de EU in het ondersteunen van de economieën van haar lidstaten. Het is een duidelijk voorbeeld van hoe EU-financiering kan helpen bij het stimuleren van nationale economieën, vooral in tijden van economische onzekerheid. Het toont ook aan hoe belangrijk het is voor lidstaten om actief deel te nemen aan EU-beleid en -programma’s om maximale voordelen te behalen.

Lees ook: Spanje krijgt bijna 8 miljard euro extra uit het Europese Herstelfonds

 

Dit vind je misschien ook leuk