Zware aardbeving in Marokko ook gevoeld in Andalusië en Gran Canaria

door admin
Zware aardbeving in Marokko ook gevoeld in Andalusië en Gran Canaria

Afgelopen nacht heeft een zware aardbeving van 6,8 op Richters Schaal het zuiden van Marokko getroffen. Daarbij vielen volgens eerste schattingen 820 doden en 672 gewonden. De beving werd gevoeld tot in het zuiden van Andalusië.

De Spaanse regering heeft voorlopig geen bewijs dat er doden of gewonden met de Spaanse nationaliteit zijn gevallen. Dat bevestigde waarnemend minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares. In een verklaring aan journalisten in New Delhi, waarhij deelneemt aan de G20-top, meldde hij dat de regering de Marokkaanse autoriteiten steun heeft aangeboden voor de reddingsinspanningen en voor de daaropvolgende wederopbouw. Tot nu toe is er nog geen formele vraag om hulp gekomen vanuit Marokko, zo meldt CadenaSER

‘Geen bewijs van Spaanse doden of gewonden’

De minister legde uit dat er tot zaterdag 12.00 uur, en na contact te hebben opgenomen met zowel de Spaanse ambassade als de consulaten in Marokko, er geen gegevens zijn over Spaanse doden of gewonden. ‘We hebben geen bewijs van doden of gewonden, dat wil ik op dit moment benadrukken’, zei hij.

Spanjaarden in Marokko verzocht contact op te nemen

Minister Albares verzocht Spanjaarden die in Marokko zijn gevraagd om contact op te nemen met de telefoonnummers van de Spaanse ambassade in Marokko. Daarnaast heeft hij het volgende Spaanse telefoonnummer verstrekt: 913791831.

Bezorgde telefoontjes bij 112 Andalusië

De noodtelefoon 112 Andalusië heeft meer dan twintig oproepen verwerkt als gevolg van de zware aardbeving in Marokko. Ondanks dat deze plaatsvond tussen de steden Marrakech en Agadir werd deze gevoeld op verschillende punten in Andalusië. Meldingen van burgers kwamen binnen in de provincies Jaén, Huelva, Sevilla, Málaga en Córdoba. Het Nationaal Geografisch Instituut heeft bevestigd dat de beving te voelen was in deze gebieden. Rond kwart over 12 ‘s nachts kwamen telefoontjes vanuit steden in Jaén, Huelva, Sevilla en Málaga, zonder enig bewijs van persoonlijke of materiële schade.

Beving gevoeld op de Gran Canaria

112 Canarias heeft deze zaterdag aangegeven dat het gedurende de nacht in totaal vier oproepen heeft ontvangen op het eiland Gran Canaria van mensen die meldden dat ze een beving hadden gevoeld als gevolg van de aardbeving die plaatsvond in Marrakech (Marokko). De telefoontjes kwamen uit de gemeenten Telde en Las Palmas de Gran Canaria. 

Wat te doen bij een aardbeving?

In geval van aardbevingen adviseert 112 dat je tijdens de beving het beste kunt blijven waar je bent. Zoek sterke constructies om te schuilen, onder het raamwerk van een deur, naast een steunpilaar, een hoofdmuur of in een hoek. Verlaat na de schok zo snel mogelijk het gebouw, gebruik in geen geval een lift, en zoek een grote open ruimte op in verband met de kans op eventuele naschokken. 

Lees ook: Kans op tsunami in de Middellandse Zee  komende 30 jaar zeer waarschijnlijk

Dit vind je misschien ook leuk