Opnieuw een nacht vol geweld in Barcelona en Girona na celstraf rapper

door admin
Opnieuw een nacht vol geweld in Barcelona en Girona na celstraf rapper

De reden van de rellen is dat de Catalaanse rapper Pablo Hasél gevangenisstraf heeft gekregen voor majesteitsschennis in zijn songteksten en andere uitspraken die hij – onder meer via Twitter – deed. Demonstranten eisen zijn vrijheid in naam van de vrijheid van meningsuiting. 

De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra heeft drie personen gearesteerd in Barcelona wegens aanvallen tegen agenten. Twee personen werden aangehouden in Girona vanwege het gooien met stenen. 

In Barcelona werden vooral vernielingen aangericht in de wijk El Borne en rond plaza de Catalunya. Met name winkels en bars met terrassen waren het slachtoffer van dit geweld. Van een terras aan de Ramblas werdenterrasstoelen in brand gestoken die als barricade dienden tegen de oproerpolitie. Ook werden winkelruiten ingeslagen waarna de winkels werden geplunderd. 

In Girona was het vandalisme vooral gericht tegen bankfillialen aan de plaza de Independencia en Mercadal. Voor het daar gevestigde kantoor van de regionale regering werd stadsmeubilair gesloopt dat vervolgens naar de politie werd gegooid. 

In Villafranca del Penedès gooiden relschoppers vuurwerk en stenen naar de politie. 

Wie is Pablo Hasél?

Rapper Pablo Hasél probeerde vorige week te ontkomen aan zijn gevangenisstraf door zich te verschansen in de universiteit van Lleída maar werd dinsdagochtend toch opgepakt. Zijn arrestatie doet de discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje opnieuw oplaaien. Hasél was eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden vanwege het beledigen van het koningshuis en het verheerlijken van terrorisme. _Hij staat bekend om extreme uitspraken in songteksten en tweets over verboden guerillabewegingen. Hij maakte emeritus-koning Juan Carlos I uit voor maffiabaas. 

De relschoppers zijn niet de enigen die Hasél steunen. Ruim tweehonderd bekende Spanjaarden tekenden onlangs een petitie tegen de gevangenisstraf van de rapper. Volgens hen is dit een inbreuk op de artistieke vrijheid van kunstenaars in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk