Ecologische voetafdruk verviervoudigd in 50 jaar in Spanje

door admin
Ecologische voetafdruk verviervoudigd in 50 jaar in Spanje

Het onderzoek heeft als titel: ‘Broekasgasemissies in het agri-food systeem en de koolstofvoetafdruk van voedsel in Spanje. De ecologische voetafdruk meet de hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen (BKG) en afgevangen koolstof bij de productie van een product of dienst in termen van kooldioxide (CO2). 

De studie analyseert de evolutie, sinds de 20e eeuw, van de uitstoot van het hele Spaanse agri-food systeem, gevormd door activiteiten gerelateerd aan de productie, verwerking, distributie en consumptie van voedsel, dat verantwoordelijk is voor 27% van de door mensen teweeggebrachte emissies wereldwijd van BKG.

Het onderzoek behandelt de milieu-impact van deze belangrijke sector voor de Spaanse economie en heeft tot doel maatregelen vast te stellen die de uitstoot van broeikasgassen in deze primaire sector verminderen. De agri-food sector omvat het geheel van actoren die betrokken zijn bij de productie, distributie en consumptie van voedsel en de relaties tussen deze actoren

Veehouderij

De uitstoot door veeteelt is sinds de vorige eeuw gestegen van 8 naar 75 miljoen ton CO2 per jaar, zo blijkt uit het rapport. Aan de andere kant geeft het onderzoek aan dat 81% van de emissies afkomstig is van de productie van voedsel van dierlijke oorsprong dat door de Spaanse bevolking wordt geconsumeerd, in totaal 1,6 ton CO2 per hoofd van de bevolking per jaar, tegenover 0,4 ton CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking afkomstig van de productie van levensmiddelen van plantaardige oorsprong. 

Uit het onderzoek blijkt volgens de onderzoekers hoe belangrijk het is dat zaken als de uitstoot van veeteelt in cijfers wordt uitgedrukt. Die zijn zeer relevant voor de uiteindelijke voetafdruk in zijn geheel. Bovendien duidt die kwantificering op het grote mitigatiepotentieel in de Spaanse agri-food sector. Met klimaatmitigatie wordt het verminderen van de door mensen veroorzaakte emissies van broeikasgassen bedoeld.

De agrovoedingssector bezit dus op basis van de genoemde cijfers in theorie een groot vermogen om zich aan te passen aan klimaatverandering en schaarste van hulpbronnen. 

Wat betreft de fasen van de agrovoedingsketen na de productie in Spanje blijkt uit het onderzoek dat de broeikasgasemissies hier zijn gestegen van 18% naar 43% .

Dit vind je misschien ook leuk