Ziekenhuisbezetting in Spanje blijft stabiel ondanks piek in aantal besmettingen

door admin
Ziekenhuisbezetting in Spanje blijft stabiel ondanks piek in aantal besmettingen

In 31 Spaanse provincies was de toename van het aantal besmettingen zelfs meer dan het dubbele vergeleken met de veertien dagen ervoor. Een uitschieter deed zich voor in de provincie Zamora (Castilië en León), waar sprake was van een vertienvoudiging. In de provincies Salamanca en Burgos verachtvoudigde het aantal besmettingen. In maar 5 van de 50 Spaanse provincies bleef het besmettingscijfer in de afgelopen twee weken gelijk of daalde licht. 

De incidentie onder jongeren is drie keer zo hoog als de gemiddelde incidentie in Spanje. Deze is nu even hoog als in de derde coronagolf, maar met het belangrijke verschil dat de huidige piek dankzij de vaccinatiecampagne nauwelijks invloed heeft op het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Na kerst vorig jaar werden 4.200 opnames meer geregistreerd dan voor de feestdagen, nu zijn er vergeleken met twee weken geleden iets meer dan 500 mensen meer opgenomen in het ziekenhuis. 

Zestigplussers goed beschermd

De nieuwe besmettingenpiek heeft onder de zestigplussers geen invloed gehad op het aantal ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen. Hierdoor is druk die de pandemie op de zorg legt verplaatst van de ziekenhuizen naar de eerstelijnszorg. Die heeft nu te maken met de zorg voor duizenden besmette jongeren en is tegelijkertijd verantwoordelijk voor de voortgang van de vaccinatiecampagne. In 14 provincies is de incidentie onder tieners en twintigers boven de 1000 gestegen, dat betekent dat 1 procent van alle jongeren in Spanje besmet is met het coronavirus. 

Sterftecijfer fors omlaag

Als gevolg van de vaccinatiecampagne is sinds eind maart het sterftecijfer als gevolg van covid-19 fors gedaald. In de afgelopen dertig dagen werd in acht provincies zelfs geen enkel sterfgeval meer gemeld en registreerden meer dan helft van alle Spaanse provincies minder dan één sterfgeval (als gevolg van covid-19) per 100 duizend inwoners. 

Toch is de druk op de ziekenhuizen niet overal in Spanje nauwelijks toegenomen. In de provincies Barcelona, de Balearen, Cantabrië, Valencia, Teruel en Melilla verdubbelde het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen twee weken. Daarbij moet ook nog rekening worden gehouden met een vertraging in het effect van een besmettingenpiek, die gemiddeld pas tussen de 8 en 14 dagen later zichtbaar is in het aantal ziekenhuisopnames. 

Vooralsnog is de situatie in de ziekenhuizen in heel Spanje onder controle met minder dan 5 procent bedbezetting voor covid-zorg. Gekeken naar de incidentie in Spanje, zijn er nu 22 provincies met meer dan 250 besmettingsgevallen per 100 duizend inwoners, in vier daarvan is de incidentie boven de 400; 15 provincies zijn onder de 150 gebleven. Alleen in de provincies Ciudad Real, Huelva, Sevilla, Ceuta en Córdoba daalde in de afgelopen veertien dagen het besmettingscijfer licht of bleef dit onveranderd vergeleken met de veerteen dagen ervoor. 

Dit vind je misschien ook leuk