Spaanse Jaap van Dissel is tegen vaccinatieplicht en testverplichtingen

door admin
Spaanse Jaap van Dissel is tegen vaccinatieplicht en testverplichtingen

Dit zei hij zaterdag (CCAES), toen hij in Villafeliche (Zaragoza) de IX Trevillano-prijs en de I gouden medaille van die gemeente in ontvangst nam. De krant SUR deed er verslag van. Hij ging in op de actuele controversiële kwesties in de strijd tegen het coronavirus, zowel in Spanje als op Europees niveau.

Zo bevestigde hij aan de ene kant het niet nodig te achten om verplichte vaccinatie op te leggen en anderzijds vindt hij het niet passend om een Covid-certificaat verplicht te stellen voor mobiliteitsredenen of als toegangseis tot bepaalde binnenruimten.

“De huidige dekking die we hebben vereist geen handeling bij wet die vaccinatie vereist”, zei de hoge gezondheidsfunctionaris in Villafeliche, voordat hij de gouden medaille en de Trevillano-prijs ontving van dit kleine stadje in Zaragoza. “Spanje is het land met bijna de beste dekking in heel Europa en een van de beste ter wereld” zei hij om daar onmiddellijk aan toe te voegen dat “het hier nooit nodig is geweest om de vaccins die normaal worden verstrekt te verplichten en desalniettemin hebben we altijd de beste dekking ter wereld bereikt”.

Verpleeghuizen

Over het specifieke geval van verpleeghuizen zei Simón dat daar sprake is van een dekking van “ruim boven de 90%, tot 97% in sommige gevallen, wat erg goed is, hoewel het waar is”, erkende hij, “dat er nog steeds een klein aantal van de mensen die nog niet zijn gevaccineerd en dan de weinigen die, zelfs als ze zijn gevaccineerd, geen immuniteit ontwikkelen.

In ieder geval verdedigde hij dat het vaccin, “naast het beschermen van ieder van ons op individueel niveau, de samenleving helpt om uit dit enorme probleem te komen.”

Beperkingen zonder vaccin of test

De beroemdste epidemioloog van Spanje sprak ook over de beperkingen van de toegang tot bepaalde binnenruimten die sommige autonome gemeenschappen proberen vast te stellen en die met name horeca betreffen, hoewel in sommige landen zoals Italië en Frankrijk deze ook worden uitgebreid tot recreatieruimtes en openbaar vervoer. Simón vindt het niet handig om het Covid-certificaat op algemeen niveau in Spanje te verplichten.

Volgense Simón is een Covid-certificaat in Italië of Frankrijk terecht, omdat in die landen “niet iedereen werd ingeënt die gevaccineerd moest worden”. Iets wat volgens hem in Spanje niet aan de orde is. In dit land, voegde hij eraan toe, hebben burgers begrepen dat het vaccin, naast het beschermen van individuen, “de samenleving helpt om uit dit enorme probleem te komen.”

Simón is er ook van overtuigd dat wanneer de zomer voorbij is, het percentage gevaccineerde Spanjaarden meer dan 70% zal bedragen en voegde daar aan toe dat als de progressie van de vaccinatie bij de jongste inwoners zich voortzet zoals dat tot nu toe het geval is, kan worden gezegd dat Spanje er al is” aan het einde van de vijfde golf.

Een golf die, zo zei hij, “een veel kleinere wereldwijde impact heeft dan andere”, aangezien de dodelijkheid “veel lager” was, hoewel op sommige IC-afdelingen in Spaanse ziekenhuizen zeker sprake is van grote druk. 

Hij herinnerde er bovendien aan dat het oorspronkelijke doel van het certificaat is gewest om het reizen tussen landen – voornamelijk binnen de EU – te vergemakkelijken. Daarom wees hij erop dat “het opleggen van verplichtingen wanneer ze niet nodig zijn geen goede stap is de autoriteiten bovendien wapens ontneemt voor het geval die wel nodig zijn in de toekomst.

Derde vaccin

Met betrekking tot het verzoek van de sociale diensten om een ​​immunologisch onderzoek uit te voeren in bejaardentehuizen en op basis daarvan ook een derde dosis vaccinatie te overwegen, gaf Simón toe dat die optie op tafel ligt. “Het is een van de dingen die we de komende weken moeten beslissen, op basis van een goede evaluatie van de verkregen informatie.”

In ieder geval wilde de directeur van de CCAES duidelijk maken dat “we alleen een derde dosis gaan toedienen als solide wetenschappelijke gegevens ons vertellen dat het nodig is.” Hij voegde toe te hopen dat tegen het einde van de zomer het vaccinatieniveau in Spanje de 70% zal overschrijden.

Dit vind je misschien ook leuk