Vuelta a España volledig in Spanje en dit zijn de favorieten

door admin
Vuelta a España volledig in Spanje en dit zijn de favorieten

Daags voor de ronde van Spanje zijn er meer details bekend over wie er zal starten, wie de kanshebbers zijn en waar de uitdagingen liggen voor de sporters. De Vuelta a España 2021 is de 75e editie van de Spaanse wielerronde van 3.336,1 kilometer lang, welke volledig op Spaans grondgebied zal worden gereden.

Eerste deel van Burgos naar Alto de Velefique

De wielerronde start de eerste week in de provincie Burgos en eindigt met een vlakke lange rit van Tarancón naar Albacete. In de laatste dagen voor de eerste rustdag begint het serieuze klimwerk in de regio Valencia en vervolgens stevige bergritten waaronder het beklimmen van de Alto de Velefique in het zuiden van Spanje.

Tweede deel van Roquetas del Mar naar El Barraco

Na de eerste rustdag pakken de renners de koers op in Andalusië en wordt de weg richting het noorden van Spanje ingezet. Enkele bergritten, onder meer naar Valdepeñas de Jaén, in combinatie met de hitte in Spanje zullen naar verwachting behoorlijk zwaar vallen. De renners komen in deze dagen ook door Córdoba. Het tweede deel wordt afgesloten met aanzienlijke beklimmingen van Pico Villuercas en de Puerto de Mijares.

Laatste deel van Laredo naar Santiago de Compostella

De slotweek begint met een etappe door Cantabrië en een klassieker, de beklimming naar Lagos de Covadonga. Vooral de finish bij deze bergmeren zorgt gegarandeerd voor prachtige beelden. In Asturië staat de renners een loodzware bergetappe te wachten met vier zware beklimmingen met stijgingspercentages tot 12 procent.

Voor het eerst sinds 2014 eindigt de Vuelta niet met een finish in de Spaanse hoofdstad Madrid, maar staat de finish gepland in Santiago de Compostella.

Puntentelling Vuelta a España op de schop

Inmiddels zijn alle teams bekend. Toch heeft de organisatie de puntenverdeling gewijzigd, wat vermeld staat in het Specific Regulations Vuelta a España 2021. Dit betekent dat er aan het einde van elke etappe, ongeacht of het een sprintetappe, bergrit of tijdrit is, niet meer 25 punten aan de winnaar wordt vergeven. Er wordt nu aan de hand van de zwaarte van de rit beoordeeld of de winnaar 50, 30 of 20 punten toebedeeld krijgt.

Favorieten Vuelta a España 2021

Spaanse en buitenlandse media wijzen de 31-jarige Primož Roglič uit Slovenië aan als potentiële winnaar. Hij rijdt voor team Jumbo-Visma en won in 2019 en 2020 ook de Vuelta. Toch zorgt de gewijzigde puntentelling ervoor dat het niet langer overduidelijk is dat Roglič voor een derde keer de ronde van Spanje zal winnen. Enkele andere favorieten worden naar voren geschoven, waaronder de Australische Michael Matthews, de Italiaanse Matteo Trentin en Alex Aranburu uit Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk