Spaanse tieners gekenmerkt als ‘extreem hoog risico’

door admin
Spaanse tieners gekenmerkt als ‘extreem hoog risico’

Op het moment van schrijven zijn er in Spanje bijna 61 miljoen prikken toegediend. In april had slechts 6,5 procent van de Spaanse bevolking een volledige dosis van een van de coronavaccins ontvangen, op dit moment geldt dat voor 62,2 procent. Dit percentage komt steeds dichterbij het initiële doel van 70 procent dat door de Spaanse regering werd gezien als ijkpunt voor groepsimmuniteit.

Controle in plaats van groepsimmuniteit in Spanje

Met de kennis van nu menen deskundigen dat dit doel pas kan worden bereikt bij een percentage van tegen de 90 procent. Omdat er wordt verwacht dat de vaccinatiegraad in Spanje rond de 80 procent zal uitkomen, wordt er niet langer gesproken over groepsimmuniteit maar over het controleren van de pandemie.

Hoe dan ook blijft vaccineren een van de voornaamste middelen om de kwetsbaren te beschermen. Enkele Spaanse regio’s hebben al laten weten dat er zonder afspraak een prik gehaald kan worden. Op dit moment zijn het vooral de jongeren die het meest risico lopen omdat veel van hen nog niet zijn gevaccineerd.

Hoeveel Spanjaarden zijn gevaccineerd?

Van alle 40-plussers heeft 93,3 procent de eerste prik ontvangen en iets meer dan 90 procent van de mensen is al volledig gevaccineerd. Deze percentages liggen heel anders voor Spaanse bevolking onder de 40 jaar.

66 procent van de twintigers heeft namelijk één prik ontvangen en net geen 30 procent van hen is volledig gevaccineerd. Nauwelijks 40 procent van de tieners tussen de 12 en 19 jaar heeft één prik gehad en nog geen 7 procent van deze doelgroep is volledig gevaccineerd.

Spaanse tieners lopen extreem hoog risico

Mede vanwege deze lage vaccinatiegraad, is er in alle autonome regio’s onder jongeren tussen de 12 en 19 jaar sprake van een extreem hoog risico. Deze doelgroep laat de hoogste corona-incidentie zien van alle leeftijdsgroepen in Spanje; de afgelopen 14 dagen betrof deze rond de 1.000 gevallen per 100.000 personen.

De situatie in Navarra is het slechts. In deze Spaanse regio is er de afgelopen twee weken sprake van gemiddeld 1415 gevallen per 100.000 mensen. Navarra wordt op de voet gevolgd door Baskenland, Galicië en Extremadura met cijfers die uitkomen boven de 1.300 gevallen per 100.000. De incidentie onder twintigers blijft nog altijd hoog en komt in heel Spanje ook ver boven de 900 gevallen per 100.000 inwoners uit.

Hoewel dit nog altijd extreem hoge cijfers zijn, is er bijna in alle Spaanse regio’s sprake van een daling van het aantal nieuwe coronagevallen. In Navarra en Catalonië dalen de cijfers de afgelopen dagen het hardst.

Dit vind je misschien ook leuk