Bijna helft van covid-patiënten op Spaanse ic’s is jonger dan 50 jaar

door admin
Bijna helft van covid-patiënten op Spaanse ic’s is jonger dan 50 jaar

Nu is 44 procent van de coronapatiënten die zijn opgenomen op een intensive-careafdeling 49 jaar of jonger. Daarmee is de gemiddelde leeftijd tien jaar gedaald. Wel geldt nog steeds dat veel mensen die op de ic belanden, vaak al een onderliggende aandoening hebben en nog niet volledig zijn gevaccineerd. 

Druk op de ic’s neemt langzaam af

Afgelopen 9 augustus bereikte de druk op de ic’s in Spanje de piek met 2.031 bezette bedden voor covid-zorg. Dat was 22 procent van het totale aantal beschikbare ic-bedden. Sindsdien is het aantal nieuwe opnames licht afgenomen; afgelopen vrijdag lagen er nog 1.818 covid-patiënten op de intensive-care.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid is de gemiddelde leeftijd op de ic nu 51 jaar. 25 procent van alle ic-opnames in deze vijfde golf betreft mensen van tussen de 60 en 69 jaar. In de vorige coronagolf was dat nog 31 procent. Onder de zeventigers daalde dit percentage nog harder, van 27 naar 11 procent. Omdat het percentage ouderen drastisch is gedaald, is het percentage jonge mensen op de ic nu relatief hoog. Dat komt ook omdat het coronavirus tijdens de vijfde golf met name circuleert onder de jongere, nog niet gevaccineerde leeftijdsgroepen. 

Algemeen beeld: ongevaccineerd en tussen de 40 en 65 jaar

Het percentage veertigers op de ic’s verdubbelde in de vijfde coronagolf van 10 naar 19 procent, verdrievoudigde voor de dertigers (van 4 naar 15 procent) en vervijfvoudigde voor alle 30-minners (van 2 naar 10 procent). Nu bestaat de meerderheid van de ic-patiënten uit mensen tussen de 40 en 65 jaar die nog niet volledig zijn gevaccineerd. 

Het ministerie van Volksgezondheid publiceert geen gegevens over het percentage volledig gevaccineerde covid-patiënten op de ic’s. Om toch een indruk te krijgen deed El País navraag bij een twaalftal intensivisten van ziekenhuizen uit verschillende regio’s in Spanje. Volgens hen is tussen de 70 en 90 procent van de covid-patiënten op de ic niet volledig gevaccineerd. Dat percentage komt overeen met de gegevens die een aantal regiobesturen bekendmaakten. In Murcia is 80 procent van de covid-patiënten op de ic niet gevaccineerd, in Catalonië is dat 73 procent. 

Ongevaccineerde zwangere vrouwen 

Een zorgelijk fenomeen is dat er steeds meer zwangere of recent bevallen vrouwen na een coronabesmetting met ernstige symptomen op de intensive care terechtkomen. Ziekenhuizen roepen deze groep inwoners dan ook op zich te laten vaccineren omdat zij een grotere kans hebben om ernstige ziek te worden of zelfs te overlijden. Voor alle zwangere vrouwen, ongeacht de fase van de zwangerschap, is vaccinatie veilig bevonden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde onlangs de afspraken die gemaakt zijn met de Commissie voor Volksgezondheid over het vaccineren van zwangere vrouwen. Daarin wordt vaccinatie voor zwangere vrouwen duidelijk aangeraden wegens het grote risico van covid-19 voor zowel moeder als kind. Omdat toch veel artsen en vroedvrouwen vaccinatie bleven ontraden, belandden relatief veel ongevaccineerde zwangere vrouwen op de ic. In juli overleden zeker drie zwangere vrouwen in Spanje aan de gevolgen van covid-19.  

Dit vind je misschien ook leuk