Weerwaarschuwingen in Spanje tot woensdagavond

door admin
Weerwaarschuwingen in Spanje tot woensdagavond

Weerwaarschuwingen gelden voor vrijwel heel Spanje. Andalusië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Catalonië, Extremadura, Galicië, Madrid, Murcia en Valencia krijgen code geel toebedeeld van het Spaanse meteorologische instituut Aemet voor risico als gevolg van regenbuien en storm. Aragón krijgt code oranje voor hevige regen tot 30 liter per vierkante meter in een uur tijd. Ook de provincie Teruel krijgt een oranje weerwaarschuwing vanwege de te verwachten overvloedige regenval en het risico op een storm die gepaard gaat met sterke windstoten en mogelijk hagel. 

In Catalonië is er een kans op regen van ongeveer 20 liter per vierkante meter in één uur in Barcelona, ​​Girona en Lleida. In deze drie provincies is er eveneens kans op stormen met hagel en soms met harde windstoten.

In Albacete wordt tot 15 liter neerslag per vierkante meter verwacht. De kans is groot dat deze regen gepaard gaat met onweersbuien met hagel en zeer harde wind.

Andalusië, Valencia en Galicië

In Andalusië geldt het gele weeralarm vanwege het risico op stormen met rukwinden in de middag. Dit zal gevolgen hebben voor delen van Almería, Córdoba, Granada en Jaén. Dezelfde voorspelling geldt voor Castilla y León; en voor het zuiden van de provincies van Salamanca en Ávila.

In de Valenciaanse Gemeenschap treft de stormwaarschuwing het binnenland van de provincies Valencia en Castellón. Er is ook kans op hagel en hevige lokale regenbuien.

Voor Galicië geldt code geel voor hitte tot 36 graden in Ourense en 35 graden in Pontevedra. Daarnaast is de voorspelling voor wind van kracht 7 voor de kust van A Coruña.

Extremadura, Madrid en Murcia hebben een gele waarschuwing gekregen vanwege middagstormen die gepaard kunnen gaan met hagel en zeer harde wind.

Oranje waarschuwing is een aanzienlijk risico

Aemet waarschuwt dat er met code oranje een ​​significant meteorologisch risico is. Dit houdt een zekere mate van gevaar in voor de gebruikelijke activiteiten. Een gele waarschuwing daarentegen betekent geen meteorologisch risico voor de algemene bevolking, hoewel er voor sommige specifieke activiteiten wel sprake van risico is. is. 

Dit vind je misschien ook leuk