Marokkaanse jonge migranten in Ceuta voorlopig niet teruggestuurd

door admin
Marokkaanse jonge migranten in Ceuta voorlopig niet teruggestuurd

Op 16 augustus werd de onmiddellijke uitzetting van acht minderjarigen al tegengehouden om de zaak nader te onderzoeken. Kort daarvoor waren zeker al 55 kinderen en jongeren naar Marokko gerepatrieerd. Met het besluit van de rechter is nu aan het akkoord tussen Spanje en Marokko over de terugkeer van de jongeren een einde gekomen. 

Overleg premier en regiopresident Ceuta

Om tot een oplossing te komen voor deze moeilijke kwestie heeft premier Sánchez regiopresident Juan Jesús Vivas van Ceuta uitgenodigd voor overleg. Vivas ondersteunde het akkoord dat gesloten was tussen de Spaanse premier en Marokko. Op dit moment is nog onduidelijk wat er met de meer dan 700 Marokkaanse kinderen en jongeren gaat gebeuren die nu nog in Ceuta zijn. Verschillende autonome regio’s hebben namelijk al laten weten niet bereid te zijn een aantal van hen op te nemen in de regionale opvangcentra. 

Kritiek op vertrouwen in Marokko

Sánchez stond volledig achter de repatriëring van de jongeren omdat Marokko bij het akkoord had toegezegd de verantwoordelijkheid te nemen voor de gezinshereniging van deze migranten. Ook zouden de Marokkaanse autoriteiten informatie verstrekken over de uiteindelijke bestemming van iedere jonge migrant. Daarop lieten verschillende hulporganisaties evenals coalitiepartner Unidas Podemos weten dat Marokko de zorg voor deze jongeren niet kan worden toevertrouwd. 

Uitspraak rechter maakt situatie gecompliceerd

Het vonnis van de rechtbank betekent niet bepaald een verbetering van de crisis in Ceuta.  Zelfs als de regering voldoende middelen ter beschikking stelt om zo snel mogelijk alle individuele procedures te doorlopen, duurt dit nog steeds te lang voor de inmiddels onhoudbaar geworden situatie. Een optie is om toch een deel van de migranten over te brengen naar andere regio’s binnen Spanje. Maar dat is precies wat de Spaanse premier heeft willen voorkomen met het repatriëringsakkoord dat hij met Marokko sloot. Bovendien rijst dan de vraag welke regio’s zorg moeten gaan dragen voor de opvang van de jongeren. 

De rechter oordeelt dat de Spaanse migratiewet “in geen enkel geval” mag worden overtreden. Daarin is vastgelegd dat er van iedere migrant een dossier moet zijn met informatie die de uitzetting rechtvaardigt. Het argument van het regiobestuur van Ceuta dat het nu om een noodsituatie gaat, is daarmee van tafel geveegd. In mei kwamen in korte tijd meer dan 12 duizend Marokkaanse migranten naar Spaanse enclave, onder wie 1.500 minderjarigen. Van hen verblijven er nu dus nog ruim 700 in Ceuta. 

Dit vind je misschien ook leuk