Elektriciteitsbedrijven factureren consumenten onterecht tot 30 procent meer

door admin
Elektriciteitsbedrijven factureren consumenten onterecht tot 30 procent meer

De bedrijven, van wie de toezichthouder de namen niet bekend heeft gemaakt, zouden de toepassing van de nieuwe transport- en distributietol die op 1 juni van kracht is geworden onterecht doorrekenen aan de consument. CNMC constateert dat de gemiddelde gefactureerde energierekening in sommige gevallen 30 procent hoger is dan wat deze zou moeten zijn. De commissie heeft de betreffende bedrijven verzocht die foutieve berekening terug te draaien en hun klanten opnieuw te factureren. 

Ook heeft de CNMC tekortkomingen geconstateerd in de informatievoorziening van de elektriciteitsmaatschappijen over de nieuwe tolheffingen. Concreet heeft de commissie de informatie geanalyseerd op de facturen die zijn verzonden door de 25 commerciële energie-aanbieders met het grootste marktandeel van 91 procent van het totale aantal leveringspunten in de vrije markt in laagspanning en 84 procent van de totale geleverde energie op de vrije markt in laagspanning.

Volgens de CNMC heeft de overgrote meerderheid van de bedrijven de variatie in de nieuwe tolheffingen adequaat ovrgedragen. Er zijn echter een aantal bedrijven diie naast de variatie in de tol een verhoging van de energiekosten hebben meegenomen.

Met betrekking tot deze laatste gevallen is gebleken dat de bedrijven slechts incidenteel de klant op transparante en begrijpelijke wijze hebben geïnformeerd over het doorvoeren van wijzigingen. In de overige gevallen was er geen dergelijke duidelijke communicatie naar klanten over de uitgevoerde prijsupdate. 

Absoluut record

De constatering van de toezichthouder komt op een moment dat de elektriciteitsprijzen in Spanje record na record verpulveren. Donderdag werd opnieuw een hoogterecord bereikt met 122,76 euro per MW / h, lifst 5,2 procent boven de 116,73 euro van de vorige dag. De markt registreert zo een nooit eerder bereikt niveau, boven de 117, 29 euro per megawattuur op 13 augustus.

Deze groothandelsmarktprijs is rechtstreeks van invloed op consumenten die zich op de door de staat gereguleerde markt bevinden, ook bekend als PVPC-tarief waar 10,6 miljoen klanten zijn. De rest, de 16,2 miljoen die zich op de vrije markt bevinden, zullen uiteindelijk ook deze prijs betalen, aangezien de commerciële energieibedrijven hun prijzen baseren op de evolutie van de markt. 

Lees ook: Hoelang blijft de elektriciteitsprijs in Spanje nog stijgen?

Dit vind je misschien ook leuk