Orgasme bevrijdt de neus en neushoorns op zijn kop bij winnaars Ig Nobelprijs

door admin
Orgasme bevrijdt de neus en neushoorns op zijn kop bij winnaars Ig Nobelprijs

De prijzen onderscheiden zo de meest ongewone wetenschappelijke werken en erkennen dit jaar ook een Spaans team dat de bacteriën in kauwgom analyseerde die in verschillende landen op de grond werden gegooid. 

De Universiteit van Harvard (Verenigde Staten) verwelkomt elk jaar de Ig Nobel, de tegenpool van de beroemde onderscheidingen van de Zweedse Academie. De prijzen zijn bedoeld om “mensen aan het lachen te maken en vervolgens aan het denken te zetten”.

Waardeloze prijs

Het orgasme als nasaal decongestivum, wat zeggen bacteriën in kauwgom, waarom voetgangers niet botsen of neushoorns ondersteboven in de lucht zijn enkele van de voorname onderzoeken dit jaar die een Ig Nobel-diploma in pdf ontvangen en een biljet van 10 biljoen Zimbabwe-dollar dat niets meer waard is en ook sinds 2015 niet meer betaat.

Deze Ig Nobel-prijzen werden dit jaar uitgereikt in een besloten ceremonie: 

Medicijn: Kan seks de neusfunctie verbeteren?

De prijs eert Duits, Turks en Brits onderzoek onder 18 stellen dat, volgens de auteurs, aantoont dat een orgasme tot een uur erna even effectief kan zijn als medicijnen om de neus te ontstoppen en de neusademhaling te verbeteren. Het werk werd gepubliceerd in Ear, Nose & Throat Journal.

Ecologie: Het weggegooide gombacterioom 

Het team onder leiding van de Spanjaard Manuel Porcar, een onderzoeker aan het I2SysBio Institute for Integrative Systems Biology, de Universitat de València-CSIC (Paterna) en het bedrijf Darwin Bioprospecting Excellence, is onderscheiden voor het gebruik van genetische analyse om de verschillende soorten bacteriën in kauwgom die op de grond van steden in verschillende landen zitten. De studie ‘Het verspilde kauwgombacterioom’ werd gepubliceerd door Scientific Reports van de Nature-groep.

Biologie: Een vergelijkende akoestische analyse van het spinnen bij vier katten

Zweeds onderzoek heeft gewonnen in deze categorie voor het analyseren van variaties in spinnen, zang, gebabbel, triller, ravotten, mompelen, miauwen, kreunen, krijsen, sissen, huilen, grommen en andere vormen van communicatie tussen katten en mensen. Een vergelijkende akoestische analyse van spinnen bij vier katten werd gepubliceerd in Proceedings from fonetik.

Scheikunde: De geur van het publiek in de bioscoop als hulpmiddel om films te classificeren

Een team uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Griekenland, Cyprus en Oostenrijk heeft besloten dat de lichaamsgeur van kijkers aanwijzingen geeft over het genre van een film en de aanbevolen leeftijd om deze te bekijken. De studie, Proof of Concept Study: Testing Human Volatile Organic Compounds as Tools for Age Classification of Films, gepubliceerd in Plos One, stelt dat de analyse van de lucht in bioscopen, door middel van lichaamsgeurtests van het publiek, de niveaus onthult van geweld, seks, asociaal gedrag, drugsgebruik en ongepast taalgebruik in de geprojecteerde film.

Economie: De zwaarlijvigheid van de politici van een land is een indicator van corruptie

Dit is het uitgangspunt van het onderzoek van een Franse, Zwitserse, Australische, Oostenrijkse en Tsjechische groep die de Ig Nobelprijs heeft gekregen. Volgens de studie, Obesity of Politicians and Corruption in Post-Sovjet Countries, gepubliceerd in Economics of transition and institution change, laten de beelden van 299 ministers uit 15 landen die deel uitmaakten van de Sovjet-Unie zien dat lichaamsmassa “sterk gerelateerd” is aan conventionele indicatoren van corruptie.

Vrede: De mannen ontwikkelden baarden om zichzelf te beschermen tegen slagen in het gezicht

Het tijdschrift Oxford Academic Integrative Organismal Biology publiceerde Impact Protection Potential of Mammalian Hair. Volgens de auteurs van dit onderzoek “kan eeen baard, vergelijkbaar met het lange haar van de manen van een leeuw, dienen om vitale gebieden zoals de keel en kaak te beschermen tegen dodelijke aanvallen”. Het experiment werd uitgevoerd door het slaan van een botachtige structuur met en zonder bedekking met haar.

Fysiek: Waarom komen voetgangers wel of niet met elkaar in botsing?

Een ander internationaal team (uit Europa, de Verenigde Staten en Taiwan) is bekroond voor hun experimenten om te begrijpen waarom voetgangers niet constant met elkaar in botsing komen. Physical Review publiceerde op fysica gebaseerde modellering en gegevensrepresentatie van paarsgewijze interacties tussen voetgangers. Geconcludeerd wordt dat “sociale krachten zowel op het geplande pad als op het daadwerkelijk afgelegde pad kunnen werken”. In hetzelfde veld, maar in de kinetische (bewegende) modus, is een tegengestelde studie onderscheiden over waarom voetgangers soms met anderen in botsing komen. Wederzijdse anticipatie kan bijdragen aan zelforganisatie in mensenmassa’s. Dit werd gepubliceerd in Science Advances.

Entomologie (insecten-onderzoek): Kakkerlakken in onderzeeërs

Opnieuw herhaalde Oxford Academic onderzoek naar behandelingen om onderzeeërs te ontsmetten: ‘Een nieuwe methode van kakkerlakkenbestrijding op onderzeeërs’ in het Journal of economic entomology.

Vervoer: Luchtbrug neushoorns ondersteboven

Met een belangrijke Afrikaanse deelname, afwezig in andere categorieën, ging deze laatste prijs naar de studie, gepubliceerd in BioOne, The pulmonary and metabolic effects of suspension by the feet. Dit experiment analyseerde de effecten van luchttransport op eerder gedrogeerde dieren en concludeert dat er weinig verschillen zijn in hoe je ze verplaatst en dat het belangrijker is met welke producten ze worden verdoofd.

Dit vind je misschien ook leuk