Links in Spanje wil verbod op wijziging grondbestemming na bosbrand

door admin
Links in Spanje wil verbod op wijziging grondbestemming na bosbrand

De partij Unidas Podemos in Galicië heeft dinsdag aangekondigd een initiatief te presenteren aan de regering om de bosbouwwet te hervormen. Ze willen daarin een uitdrukkelijk verbod invoeren op wijziging van landgebruik. De Partido Popular onder leiding van Aznar zorgde er met hun bosbouwwet voor dat Spanje veranderde in een boomgaard voor de bouwbedrijven door deze bosbouwwet te wijzigen. 

Een woordvoerder van Unidas Podemos zegt hierover dat gesteld kan worden dat tijdens de regeringen met een absolute meerderheid van de Volkspartij een ‘botte tegenhervorming van het milieu’ werd doorgevoerd. De PP was toegewijd aan het opheffen van milieubeschermingswetten of deze minder sterk te maken zodat het makkelijker werd voor enkelen om hun lucratieve zaken te ontwikkelen ten kosten van de natuurlijke hulpbronnen. 
 
Herkwalificatie van grond

Het gaat er de paarse formatie om dat de PP met betrekking tot land dat is verbrand door bosbranden een eerdere wet hervormde met een bouwverbod gedurende 30 jaar voor die grond. De toenmalige regering van de PP voerde artikel 50.1 in die de mogelijkheid opende om de bouw op en verbrand stuk bosgrond toe te staan voordat die 30 jaar verstreken zijn, als er sprake was van redenen van ‘algemeen belang van de eerste orde’. Die omschrijving geeft ruimte voor een brede interpretatie en brengt volgens de initiatiefnemers van de nieuwe wetswijzigingen grote stukken natuur in gevaar. 

Voor de woordvoerder van Unidas Podemos in het parlement en coördinator van de milieugroep Alianza Verde, Juantxo López de Uralde, zijn de oorzaken achter de bosbranden in Spanje “divers, maar moeten we zonder twijfel de opties voor degenen die zakelijke mogelijkheden zien in een natuur- of bosgebied verwijderen”.
 
Vastgoedspeculatie 

Evenzo heeft de woordvoerder van Galicia en Común in het parlement en de algemeen secretaris van Podemos in dezelfde regio, Antón Gómez Reino, benadrukt dat dat “deze uitzonderingen de deur openen voor voor speculatie met onroerend goed in natuurgebieden”, en dat de regel daarom verwijderd moet worden om die deur volledig te sluiten.

Hij voegde daaraan toe dat “het speculanten niet toegestaan mag worden Galicië in brand te steken, terwijl de situatie daar al kritiek is als gevolg van branden in een context van plattelands- en berggebieden die steeds meer worden verlaten. Het elimineren van deze uitzonderingen betekent dat we onze bergen beschermen tegen privébelangen en de natuurlijke ruimte verbeteren”, zei hij.

Dit vind je misschien ook leuk