Grootste aardbeving tot nu toe op La Palma sinds begin vulkaanuitbarsting

door admin
Grootste aardbeving tot nu toe op La Palma sinds begin vulkaanuitbarsting

Volgens gegevens van het Nationaal Geografisch Instituut bevond het epicentrum zich op een diepte van 39 kilometer. De aarde beeft al sinds ruim vóór de vulkaan uitbarste op 19 september, waarbij zware en lichte bevingen elkaar afwisselen. Deze grote beving die plaatsvond ten zuidwesten van de gemente Villa de Mazo wijst er volgens experts wel op dat de vulkaan nog lang niet dooft. 

Om 22:48 uur lokale tijd (23:48 uur op het vasteland van Spanje) werd de sterke aardbeving gevoeld op veel plekken in La Palma en zelfs in sommige delen van La Gomera en Tenerife, zoals Icod de Los Vinos of El Ortigal, in La Laguna. De hoogste magnitude tot nu toe was 4,5, ook in Villa de Mazo op de 19e.

Volgens wetenschappers kunnen deze aardbevingen, die meer dan 30 kilometer van het oppervlak worden gedetecteerd, betekenen dat de vulkaan zich op die diepte voedt met een magma-pocket, waaruit constant materiaal binnenkomt en vertrekt. De aardbevingen tijdens het hele uitbarstingsproces komen vaak voor en werden al herhaald tijdens de laatste vulkaanuitbarsting die de Canarische Eilanden meemaakten, die van de onderzeese vulkaan Tagoro, in El Hierro.

De eerste uren van woensdag werden nog eens 18 aardbevingen geregistreerd op La Palma, waarvan één met een kracht van 3,4, die plaatsvond in de gemeente Fuencaliente, om 02.54 uur en 12 kilometer diep.

Van de 18 seismische bewegingen die zich sinds woensdag 00:00 uur hebben voorgedaan, vonden er 12 plaats in Fuencaliente en 6 in Mazo, en van de in totaal 6 met een kracht van 3 of hoger. De diepte waarop de laatste seismische bewegingen op La Palma hebben voorgedaan, bevonden zich op een diepte van 9 tot 40 kilometer.

Bewoners op het hele eiland konden de beving voelen. Sommigen van hen namen echter neit meer beweging waar dan bij andere gelegenheden, terwijl andere inwoners tegen Spaanse media vertelden dat dit de sterkste was die ze tot nu toe hebben gevoeld.

Laatste nieuws over vulkaanuitbarsting La Palma

De vulkaan Cumbre Vieja blijft magma uitstoten in patronen die vergelijkbaar zijn met de voorgaande dagen. Een maand sinds de uitbarsting, stromen de lavastromen verder naar het noorden en die ten zuiden van de berg La Laguna ligt op 100 meter van de zee. Die nabijheid zal leiden tot nieuwe opsluitingen in San Borondón, La Condesa, Marina Alta, Marina Baja en de hele gemeente Tazacorte.

Ondertussen heeft een van de stromen begin deze woensdag het bewoonde deel van de wijk La Laguna, in Los Llanos de Aridane, bereikt. Hier bedreigt de lava een tankstation waarvan de brandstoftanks al weken geleden zijn geleegd, en is op weg naar een bananenverpakkingsbedrijf. Een stroom verder naar het noorden bedreigt de school in La Laguna en iets verder op het huidige pad de kerk en het plein dat het zenuwcentrum van de wijk vormt. Die overigens al een week volledig is ontruimd.

Ondertussen heeft de lava uit de krater al 779,89 hectare weggespoeld en blijft de maximale breedte tussen de twee uiteinden van de stromen op ongeveer 2.900 meter.

Dit vind je misschien ook leuk