Spaanse regering start terugbetaling en intrekken boetes eerste alarmtoestand

door admin
Spaanse regering start terugbetaling en intrekken boetes eerste alarmtoestand

Naar aanleiding van de uitspraak van het Spaanse Constitutionele Hof – dat de eerste alarmtoestand ongrondwettig heeft verklaard – en nog iets moet zeggen over de tweede – heeft de regering een speciaal team opgericht dat zich bezig gaat houden met het terugstorten en annuleren van de boetes die tijdens de eerste lockdown zijn uitgeschreven.

Er wordt een speciaal systeem ingesteld zodat de burgers een bankrekening kunnen openen van waaruit zij de transactie kunnen verrichten.

Taskforce

Behalve de belastingdienst, zijn ook vertegenwoordigers van de regering, van de ministeries Economische Zaken, Financiën en Territoriaal Beleid betrokken. Alle autonome regio’s hebben (sub)delegaties geleverd, met uitzondering van Catalonië en Baskenland, die hun bevoegdheid op dit gebied hebben overgedragen. De Baskische vicepresident en tevens minister van Veiligheid, Josu Erkoreka, kondigde in oktober een overdracht aan.

Meer dan een miljoen boetes 

Op 14 maart van 2020 is in Spanje bij koninklijk besluit de alarmtoestand afgekondigd. Staatsveiligheidsdiensten en de korpsen, regionale en plaatselijke politiediensten kregen de bevoegdheid om burgers die zich niet aan de quarantaineplicht hielden te bestraffen, maar afgelopen juli verklaarde het Constitutionele Hof deze maatregel ongrondwettig.

Volgens gegevens die het ministerie van Binnenlandse Zaken in maart bekend maakte – een jaar na het uitroepen van de eerste alarmtoestand- zijn er in de eerste alarmtoestand die duurde van 14 maart tot 21 juni, in heel Spanje 1.142.127 boetes uitgeschreven en in de tweede alarmtoestand, van 26 oktober tot mei, zeker 220.296. 

Het ministerie van Territoriaal Beleid en Overheidsfunctie heeft het cijfer in mei geactualiseerd toen het meldde dat de regeringsdelegaties en subdelegaties al 172.482 gevallen met sancties hadden opgelost, 50,1% van het totaal. Het betreft sancties opgelegd door de nationale politie, de Guardia Civil en regionale en lokale instanties. De wet op de veiligheid van de burgers en de hiervan afgeleide strengere huisarrest- en boetebepalingen stonden bekend als la ley mordaza (de ‘knevelwet’).

Bijna half miljoen verzoeken

Van de 481.969 verzoeken voor het terugbetalen van boetes verwerkt zijn, resulteerden er 172.482 wel in een sanctie, zijn er 87.826 overgedragen aan andere (regionale en lokale) overheden. 54.193 gevallen worden nog onderzocht en 11.206 aanvragen zijn geseponeerd. Voor de resterende 156.262 gevallen, was de conclusie dat het, gezien de feiten, ‘om verschillende redenen niet passend was een sanctieprocedure te starten’.  

Andalusië (195.986) en Madrid (184.517) waren de autonome gemeenschappen waar tussen 14 maart en 21 juni de meeste terugbetaalverzoeken werden ingediend. In Ceuta en Melilla waren de cijfers het laagst, met respectievelijk 9.472 en 4.199 verzoeken.

Versnelling

Om het hoofd te bieden aan het grote aantal zaken en de ‘onevenredige werklast’ kondigde het ministerie van Territoriaal Beleid in mei aan dat het een programma zou lanceren om de formele afhandeling van de boetes te versnellen. In totaal waren er 235 personeelsleden in het gehele land belast met het bepalen of, rekening houdend met de feiten, de sanctieprocedure al dan niet moest worden gestart.

Lees meer over de uitspraak van het Constitutionele Hof

Dit vind je misschien ook leuk