Spanje steekt bijna 400 miljoen euro in herstel Mar Menor

door admin
Spanje steekt bijna 400 miljoen euro in herstel Mar Menor

Dit werd aangekondigd door Teresa Ribera, de vice-president van Spanje en minister voor de Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging (Miteco). Ze presenteerde de Actieplannen voor het herstel van de Mar Menor aan verschillende verenigingen en organisaties op het gebied van landbouw, visserij, milieu, onderzoek en buurtverenigingen.

Lees ook: Mar Menor lijdt grootste crisis met vijf ton dode vis op de stranden

In het plan staat een lijst van acties die op korte en middellange termijn moeten worden ondernomen. Deze zijn bedoeld om de vervuiling afkomstig van de landbouw die de lagune binnenkomt te verminderen, onregelmatige irrigatie te stoppen en groene oplossingen opnieuw in te voeren.

Stop illegale bebouwing

Het plan belooft ook een einde te maken aan illegale bezettingen op de oever van de lagune en omvat maatregelen voor het behoud van de terrestrische en mariene biodiversiteit.

Het geld zal worden ingezet tussen 2022 en 2026. Ribera citeerde, “het is het grootste programma van acties en investeringen van dit ministerie voor het herstel van een specifieke natuurlijke enclave”.

Respect voor de wet

Ze vervolgde: “de milieucrisis van de Mar Menor is onhoudbaar. Daarom moeten we de bedreigingen ervan onmiddellijk stoppen. Bovendien moet het gebeuren met een geïntegreerde strategie die gebaseerd is op respect voor de wet. We moeten luisteren naar wetenschap, publieke participatie en interbestuurlijke samenwerking.”

Lees ook: Grootste binnenzee van Spanje verliest herstelvermogen

Het plan houdt ook rekening met actielijnen van andere ministeries, zoals Landbouw, Visserij en Voedsel, en Industrie, Handel en Toerisme. Hun deelname is nodig om draagvlak voor de transitie van productieve sectoren te garanderen. Waaronder landbouw, visserij en toerisme. En voor de overgang naar modellen die meer compatibel zijn met het behoud van de natuurlijke omgeving van de Mar Menor en de gezondheid van zijn ecosystemen.

“We willen ook de mening van alle geïnteresseerde partijen tijdens het ontwikkeling- en uitvoeringsproces van dit programma”, voegde Ribera toe.

SOS Mar Menor

De investering is enorm goed nieuws voor de stichting SOS Mar Menor, die onvermoeibaar campagne heeft gevoerd voor de enorme milieuproblemen en voor financiering om de lagune en het omliggende gebied te redden van een definitieve teloorgang.

De video op deze pagina toont de schoonheid en de problemen van Mar Menor. Hoewel in het Spaans, spreken de beelden voor zich.

Dit vind je misschien ook leuk