Einde vulkaanuitbarsting La Palma lijkt verder weg dan ooit

door admin
Einde vulkaanuitbarsting La Palma lijkt verder weg dan ooit

“Helaas is de voorspelling dat de uitbarsting niet op korte termijn zal eindigen”, zei Francisco Prieto, technicus van Pevolca op zondag. De indicatoren waarmee de experts vulkanische activiteit meten zijn weer gestegen en voorspellen niet dat de uitbarsting snel zal eindigen.

Hoge zwaveldioxide-emissies en verslechtering van de luchtkwaliteit

De uitstoot van zwaveldioxide is verveelvoudigd tot “zeer hoge” waarden tussen 30.000 en 49.999 ton per dag, zoals zondag verklaard door María José Blanco, directeur van het Nationale Geografische Instituut (IGN). Blanco wees erop dat we nog een paar dagen moeten wachten om te weten of het slechts een “punctuele” stijging is of een verandering in de neerwaartse trend die eerder is geregistreerd. De luchtkwaliteit blijft “zeer ongunstig” in Los Llanos en “ongunstig” in El Paso en Tazacorte. 

Verhoogde seismiciteit en nieuwe eruptieve monden

De aswolk trekt de komende dagen verder naar het westen en zuidwesten, wat gunstig zal zijn voor de luchtactiviteit boven het eiland. Het nieuws over de lavastromen is minder goed want in het weekend is een eruptieve mond geopend die nu nieuwe gebieden bedreigt. De uitstoot vanuit deze mond is zeer actief en stroomt “vrij vloeiend” naar de Tacande-weg.

Aan de andere kant is de seismiciteit toegenomen in de tussenliggende zone tussen 10 en 15 kilometer diep. Sinds zondagavond zijn er meer dan vijftig aardbevingen geregistreerd, waarvan er drie door de bevolking zijn gevoeld.

“Misschien zullen we de uitbarsting van Tehuya overwinnen”

De situatie is zodanig dat de Cumbre Vieja-uitbarsting wellicht die van de vulkaan Tehuya in 1646 gaat overwinnen. Die uitbarsting duurde 84 dagen en is de langste in de afgelopen 500 jaar op La Palma geweest, zei Prieto tijdens een persconferentie. Hij voegde toe dat de voorspelling “helaas” is dat de uitbarsting niet op korte termijn zal eindigen. De crisiscommissie houdt dan ook aandachtig de evolutie van de nieuwe stroom in de gaten die nu nog dicht bij de loop van eerdere lavastromen beweegt, maar iets meer naar het noorden. 

Op dit moment is het totale aantal mensen dat uit hun huizen is geëvacueerd en in hotels verblijft 528, plus 43 personen in sociale gezondheidscentra; en het getroffen gebied is 1.102 hectare, volgens gegevens van de Cabildo de La Palma.

Dit vind je misschien ook leuk