Abnormale hitte verwacht in Spanje de komende week

door admin
Abnormale hitte verwacht in Spanje de komende week

Al in de loop van afgelopen weekend liep het kwik op tot normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Ook trokken de buien weg en was het over het algemeen overwegend droog in het land. De komende week echter stijgt het kwik verder en wordt het abnormaal heet voor het begin van de maand mei.

Welk weer wordt het deze week?

De tweede week van de maand mei staat in het teken van de zon en de hitte in Spanje. Na vele weken van onstabiel weer met veel regen, is het nu tijd voor stabiel lenteweer. Echter qua temperatuur krijgen we in Spanje waarschijnlijk meer dan we willen. De temperatuur bereikt op dinsdag en woensdag, afhankelijk van waar in Spanje, het plafond van deze week. In Extremadura kan het kwik dinsdag oplopen tot 36º Celcius in Badajoz en in Zaragoza bereikt de temperatuur woensdag 35º Celcius volgens Eltiempo.com. In het noordelijk gelegen Ourense wordt het op maandag al 32º Celcius, wat abnormaal hoog is voor de tijd van het jaar. 

Echte zomertemperaturen met 10 graden meer dan normaal

De hitte komt erg plotseling het land binnen. Volgens Eltiempo.es zijn plotselinge weersveranderingen wel kenmerkend voor de lente, maar meteorologen kunnen nu niet zeggen dat de situatie normaal zal zijn. Het gaat om een ‘abnormale hitte-episode’, hoewel er nog geen sprake is van een hittegolf.

In deze tweede week van mei heeft heel Spanje te maken met temperaturen boven de normale waarden. De hitte zal echter een abnormaler karakter hebben in het noorden, westen en midden van he schiereiland. Voor Andalusië, Ceuta en Melilla zijn de temperaturen iets minder uitzonderlijk in deze periode.

Waar is de hoogste temperatuurafwijking 

Op dinsdag 10 mei wordt voor de Canarische Eilanden de meest uitgesproken temperatuurafwijking voorspeld. Thermometers zullen hier 10ºC of meer boven het gemiddelde aangeven. Op het vasteland zal Galicië de regio zijn met de meest abnormale hitte: het maximum ligt hier aan het begin van de week al tussen 8º en 10ºCelcius boven de normale waarden. Waar in Ourense nu een temperatuur rond 22º normaal is, maar het tot 32º kan worden. Deze voorspelde temperatuur in deze stad overschrijdt zelfs de gemidelde waarde van het maximum in augustus. Die was 30,6º Celcius. 

De warmste gebieden de komende week

In het zuidwesten van Spanje liggen de temperaturen een stuk hoger. Nadat ze aan het begin van de week al 30º hebben bereikt, zetten de thermometers in de komende dagen hun klim voort tot 35ºC en verder. 

Speciale vermelding: meer dan 35ºC op de Canarische Eilanden

Aan het begin van de week wordt het erg heet op de eilanden. De slechtste dagen in dit opzicht zullen dinsdag en woensdag zijn met zwakke passaatwinden en een lage luchtvochtigheid. Op de oostelijke eilanden Lanzarote, Fuerteventura en La Graciosa zal de hitte verstikend worden. In het binnenland kunnen ze de 35ºC overschrijden en in het binnenland van Fuerteventura kunnen ze zelfs de 37ºC naderen. Aan de kust ligt het maximum rond de 32ºC. De nachten zullen tropisch zijn met minima rond de 20ºC.

Niet alleen zal het in het oosten erg warm zijn, maar ook in het zuidelijke binnenland van Gran Canaria wordt de hitte met 35-36ºC ondraaglijk. In het zuiden van Tenerife verwacht Eltiempo.es ook rond de 33 à 34ºC. Zonaanbidders ook opgelet: de UV-index is zeer hoog.

Droog

Naar verwachting is het voor het hele land een droge week en ook droger dan normaal voor deze data. De negatieve neerslagafwijking zou duidelijker zichtbaar kunnen zijn in de noordelijke helft: Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Navarra, Aragón, Catalonië en in een groot deel van Castilla y León.

Enige buien 

Dit betekent niet dat het op geen enkel moment zal regenen. Op donderdag en vrijdag kunnen er buien zijn in de middag in de bergsystemen in de noordelijke helft van het land die ook in het weekend door kunnen gaan in het noordoostelijke kwadrant. 

Vijftien dagen lang hogere temperaturen dan normaal

Volgens AEMET woordvoerder Ruben del Campo houden de abnormaal hoge temperaturen de komende 15 dagen aan in het grootste deel van het land. Alleen langs de Middellandse Zeekust zorgt de wind uit de nog relatief koele zee ervoor dat de temperaturen daar enigszins afkoelen. Volgens hem wordt het rond de 30ºC in noordelijk gelegen steden zoals Burgos, Vitoria of Soria en meer dan 30ºC in Madrid, Zamora, Zaragoza, Palencia, Ourense of Logroño.  

Dit vind je misschien ook leuk