27 immigranten overleden tijdens massale grensbestorming in Melilla

door admin
27 immigranten overleden tijdens massale grensbestorming in Melilla

In een eerste rapport van bovengenoemde autoriteiten van vrijdagmiddag hadden vijf mensen het leven verloren en waren er nog eens 76 gewond geraakt, van wie 13 in ernstige toestand, nog vóór de poging tot massale binnenkomst in Melilla. Dezelfde bronnen “ontkennen categorisch dat er doden zijn gevallen onder de agenten van de Marokkaanse veiligheidstroepen.

“Dertien illegale immigranten die tijdens de aanval op de grens van de stad Melilla gewond raakten, stierven ’s nachts als gevolg van hun ernstige verwondingen”, zo schrijven de autoriteiten in een verklaring.

Volgens het laatste rapport dat werd overgenomen door de Marokkaanse krant Nadorcity zijn 140 politieagenten aan Marokkaanse kant gewond geraakt bij het incident, van wie er vijf in ernstige toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen. 

Deze informatie komt niet overeen met die van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) van Nador. Deze verzekerde via  haar sociale netwerken dat het zou gaan om twee gendarmes en zes dode migranten.

Aan Spaanse kant heeft de massale binnenkomst geleid tot ten minste 49 gewond geraakte agenten van de Guardia Civil, en 57 gewonde migranten, van wie er drie zijn behandeld in het regionale ziekenhuis van Melilla. Evenzo hebben vier voertuigen schade opgelopen aan de carrosserie en gebroken ruiten als gevolg van het gooien van stenen, aldus de regeringsdelegatie van Melilla.

Bestorming met grote kracht onderdrukt

De massale bestorming van de grens tussen Marokko en het Spaanse Melilla is door de veiligheidstroepen en de grensbewaking met grote kracht onderdrukt. Volgens regeringsbronnen zijn meer dan duizend agenten uit andere delen van Marokko met spoed ingezet in het grensgebied. Dat was nadat de autoriteiten werden gewaarschuwd dat het om een “gewelddadige” en “goed georganiseerde” groep van zo’n 2.000 immigranten ging die op weg waren naar de autonome stad. Uiteindelijk hebben 133 immigranten Spaans grondgebied weten te bereiken. 

Migranten bewapend

Volgens politiebronnen hebben de Marokkaanse autoriteiten in tegenstelling tot eerder dit jaar, opgetreden tegen de honderden migranten. Velen van hen waren bewapend met zelfgemaakte messen, zuur, hamers en stenen. Ook hadden ze haken om mee over het hek te klimmen. Dezelfde bronnen wijzen op een vertoon van geweld “dat in jaren niet is gezien”

“Geweld aan beide kanten”

De Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) heeft “het toenemende geweld aan beide kanten” aan de kaak gesteld. De ngo heeft de migrantengemeenschap gevraagd ‘afstand te nemen van deze gewelddadige praktijken’.

De krant ElDiario.es schetst juist het beeld van geweld van de veiligheidstroepen aan Marokkaanse zijde jegens de migranten. Niet-gepubliceerde beelden tonen hoe Spaanse agenten migranten direct terugzetten in Marokko. Iets wat tegen het internationale asielrecht ingaat en wordt veroordeeld door mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International. Ook was er volgens dezelfde krant sprake van aanvallen door Marokkaanse gendarmes op migranten die zich al op Spaanse bodem bevonden.

Poging van 2.000 migranten

Volgens de regering in Melilla slaagden op vrijdagochtend 500 van de 2.000 mensen die Melilla probeerden te benaderen erin om over het hek te klimmen. Van die 500 wisten er 133 de Spaanse enclave te bereiken. “De rest is zowel door Marokkaanse veiligheidstroepen als door Spaanse grensbewakers tegengehouden”. 

Direct uitzetten

De regeringsdelegatie van Melilla vermeed de hele vrijdag antwoord te geven op de vraag om immigranten “aan de grens waren afgewezen”, een eufemistische omschrijving voor het direct terug over de grens plaatsen van migranten die het wel gelukt is Spaans territorium te bereiken. Dat is illegaal volgens internationaal en Europees recht.

Afbeeldingen waartoe elDiario.es toegang heeft gekregen, tonen dat tientallen personen zonder enige procedure direct werden uitgezet naar Marokko nadat ze al op Spaans grodgebied waren. Minstens twee van hen werden geslagen en geduwd door de Marokkaanse autoriteiten in het gebied tussen de twee draadhekken, gebouwd op Spaanse bodem.

BiZa Spanje: “Volgens de huidige wetgeving”

Tot slot hebben bronnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan elDiario.es bevestigd dat de politie-inzet directe terugzetingen omvatte. Hoewel geen details werden gegeven over de aantallen. “Er zijn afwijzingen aan de grens geweest volgens de huidige wetgeving.” BiZa bracht ook de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in herinnering. Dat veroordeelde Spanje in eerste anleg voor een van deze gevallen van onmiddellijke uitzetting. Uiteindelijk werd Spanje toch vrijgesproken.

Internationale mensenrechtenorganisaties blijven echter de toepassing van terugkeer zonder procedure veroordelen. Onder de uitgezette migranten kunnen mensen zijn die bescherming nodig hebben en recht hebben om asiel aan te vragen. Volgens lokale ngo’s kwam een ​​groot deel van de migranten van vrijdag uit Soedan. 

Gewelddadige benadering

Aan de Marokkaanse kant van de grens heeft de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) in Nador talloze video’s vrijgegeven. Hierop zijn tientallen gewonde en erg vermoeide sub-Saharaanse mannen te zien, omringd door Marokkaanse agenten van de oproerpolitie. Op andere afbeeldingen werden migranten geslagen door de gendarmes, ondanks dat ze geen enkele weerstand toonden en zich in een zeer zwakke toestand bevonden. 

Snel onderzoek nodig

De AMDH heeft verzocht om een “algemeen, snel en serieus onderzoek om verantwoordelijkheden en tekortkomingen vast te stellen” voordat de overleden migranten begraven worden. Walking Borders waarschuwde voor de vertragingen in de gezondheidszorg voor de gewonden aan Marokkaanse zijde.

“De slachtoffers van de Melilla-tragedie moesten urenlang de wrede blik ondergaan van degenen die hen hadden moeten helpen en dt niet hebben gedaan”, stelt Helena Maleno, oprichter van het netwerk. Ook Amnesty International heeft de handelswijze aan de grens veroordeeld omdat die tegen internationaal recht indruiste. 

Dit vind je misschien ook leuk