Resten aangetroffen bij werkzaamheden op Puerta del Sol in Madrid

door admin
Resten aangetroffen bij werkzaamheden op Puerta del Sol in Madrid

De bouwwerkzaamheden zijn stilgelegd om de ontdekkingen in kaart te brengen. Het Algemeen Directoraat Erfgoed van de regio Madrid is inmiddels op de hoogte gesteld. De gemeenteraad heeft in een verklaring laten weten dat de vondsten overeen zouden kunnen komen met “de fundamenten van een oud gebouw”. Meer details zijn nog niet gegeven bij gebrek aan een uitgebreide analyse door specialisten.

Geen vertraging

Dat de werkzaamheden op deze plek zijn stilgelegd, geheel volgens de geldende protocollen, betekent volgens bronnen bij de gemeente niet dat ze vertraging zullen oplopen. “We wachten tot de gemeente Madrid ons een rapport stuurt over hoe we verder moeten”, legt een gemeentewoordvoerder uit El Diario.

Gebouwen geofferd voor meer ruimte op het plein

De gevonden funderingen bevinden zich in een gebied waar gebouwen stonden vóór de werkzaamheden op het plein in het midden van de 19e eeuw. Die werden destijds afgebroken om de bestaande ruimte uit te breiden. De gebouwen zijn nog te zien op enkele afbeeldingen van fotografen uit die tijd.

Alle oude constructies die wel bewaard zijn gebleven op Puerta del Sol, bevinden zich in de buurt van het Tío Pepe-gebouw, tegenover het regeringsgebouw van de autonome gemeenschap Madrid. Het gaat om een smalle strook van ongeveer 20 meter lang.

‘Madrid bewaart vrijwel niets’

Vanuit Madrid Ciudadanía y Patrimonio (MCyP), een entiteit die de culturele activa van de hoofdstad bewaakt, geloven ze dat opnieuw begraven worden of vernietiging het uiteindelijke lot van deze constructies zal zijn. “In Madrid is vrijwel niets van de archeologische laag bewaard gebleven, behalve een paar museumstukken die in een vitrine terechtkomen”, merken ze op.

Wat meestal gebeurt, is dat de administratie opdracht geeft tot de ontmanteling en “alleen de documentatie van wat er was op het moment dat de opgraving werd uitgevoerd, blijft bestaan”, voegen ze eraan toe.

Geen inspanningen om erfgoed Madrid te vergroten

“Op bijna wonderbaarlijke wijze zijn in deze stad de enige overblijfselen die van het Godoy-paleis, een deel van de Caños del Peral-fontein… en heel weinig andere dingen. Er worden geen inspanningen gedaan om het archeologisch erfgoed in situ te vergroten”, betreuren ze van MCyP.

Overblijfselen van een kerk verhuisd naar park

Op Puerta del Sol zelf zijn er enkele voorbeelden. Zoals de overblijfselen van de Iglesia del Buen Suceso, die werd gesloopt om het plein te vergroten. Vier van zijn zuilen werden verplaatst naar gemeentelijke pakhuizen. Vijf jaar geleden kregen ze een nieuw onderkomen in de Jardines del Arquitecto Ribera, in Tribunal.

De make over van Puerta del Sol begon eind maart en zal naar verwachting 12 maanden duren. De omgeving wordt volledig autovrij gemaakt. 

De Puerta del Sol ligt niet alleen in het hart van Madrid, maar is het nulpunt van heel Spanje: vanaf hier begint de kilometertelling naar alle andere plaatsen in het land. Iedereen kent ook de klok van het Casa de Correos, waar op oudejaarsavond het aftellen tot het nieuwe jaar plaatsvindt en de traditionele 12 druiven worden gegeten bij de 12 laatste klokslagen. Ook de 4 meter hoge Beer en aardbeienboom, het symbool van de Spaanse hoofdstad, is te vinden op de Puerta del Sol. 

Bekijk ook: Waar ligt het geografische centrum van Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk