Warme lentetemperaturen tot 26 graden in Spanje

door admin
reizen, Spanje

Wie Spanje de komende week bezoekt, heeft geluk: in een groot deel van het land en vooral langs de Middellandse Zeekust zullen lentetemperaturen te voelen zijn. Samen met blauwe luchten en volop zon…

Een drastische verandering in het weer staat deze week dus op het programma in het land. Door een krachtig hogedrukgebied en atmosferische stabiliteit zullen mogelijk recordwaarden in temperatuur volgen voor deze tijd van het jaar. De meteorologische omstandigheden resulteren in aanzienlijk hogere temperaturen die meer typerend zijn voor de lente dan voor de maand januari.

Donderdag mogelijk maxima van 26ºC in Murcia

Op donderdag bereiken de temperaturen naar verwachting hun hoogtepunt. In veel delen van het land bereikt het kwik waarden van meer dan 20ºC. De temperatuur kan zelfs oplopen tot 26ºC in het zuidoosten van Spanje, zoals in de regio Murcia en de Costa Cálida. Dit zou een anomalie betekenen van tussen de 10ºC en 12ºC boven het normale niveau voor deze tijd van het jaar.

Lentewarmte door krachtig hogedrukgebied

Na een week die werd gekenmerkt door stormen Hipólito, Irene en Juan die regen, harde windstoten en sneeuw brachten, keert de stabiliteit terug in Spanje. De fronten verdwijnen uit het meteorologische toneel en maken plaats voor rust en een temperatuurstijging. De vorming van een atmosferische rug in de middelste en hoge lagen van de atmosfeer, in combinatie met een krachtig hogedrukgebied aan het aardoppervlak, zal leiden tot een periode van hoge en ongebruikelijke temperaturen voor deze tijd van het jaar. Naar verwachting zullen weer enkele records worden gebroken.

Denk aan maximale temperaturen die in sommige regio’s de 25ºC kunnen overschrijden.

Waar wordt het het warmst?

De stijging van de temperaturen zal aanhouden tot donderdag of vrijdag. De hoogte is natuurlijk afhankelijk van de regio. Tot slot zal donderdag waarschijnlijk de warmste dag van de week zijn. In veel delen van het noorden, zuiden en oostelijke binnenland van het schiereiland kunnen de maximale temperaturen 8ºC tot 12ºC boven het gemiddelde liggen.

In gebieden zoals het oostelijke binnenland van Andalusië, Murcia, Teruel, Castellón en de Pyreneeën kunnen de temperaturen zelfs tot 12ºC boven het normale niveau liggen. Zo worden er bijvoorbeeld in Sevilla temperaturen tot 24ºC verwacht, terwijl het in Murcia zelfs 26ºC kan worden.

Geen nachtelijke kou of vorst

Ook de minima zullen deze week stijgen en naar verwachting stabiel blijven in de dagen daarna. In het grootste deel van het land zullen de minima onder de 10ºC liggen. Dat betekent dat er geen vorst wordt verwacht, behalve in de hogere gebieden van de Pyreneeën. In Canarias zullen de minima tussen de 15ºC en 16ºC liggen.

Hoelang zal deze ongebruikelijke warmte aanhouden?

De meteorologische modellen wijzen erop dat de temperaturen minstens tot het einde van januari of zelfs tot half februari boven het normale niveau zullen blijven. Wel zullen afwijkingen deze week meer uitgesproken zijn dan later in de periode die meteorologen nu kunnen overzien. Naar verwachting zullen de temperaturen begin volgende week iets dalen, maar ze blijven boven het gebruikelijke niveau.

Het is niet de eerste keer deze winter dat de temperaturen ongebruikelijk hoog liggen. In december werd het warmterecord nog gebroken met een temperatuur van bija 30 graden Celcius in de provincie Malaga.

Dit vind je misschien ook leuk