Moord op een Nederlander in Spanje eindelijk opgelost

door admin
Moord op een Nederlander in Spanje eindelijk opgelost

Nadat afgelopen juni zijn auto en stoffelijke resten werden gevonden, had de politie goede aanknopingspunten voor verder onderzoek. De moord werd gepleegd op 12 kilometer afstand van het gehucht Santoalla dat valt onder de gemeente Petín in de provincie Ourense in het noordwesten van Spanje.

Doodgeschoten

De broers Juan Carlos (51) en Julio (47) hebben bekend de 52-jarige Verfondern doodgeschoten hebben. Eraan vooraf ging een soort van burenruzie waarnaar door Verfondern voor zijn dood al werd verwezen als ‘ruraal terrorisme’. Toen de Nederlandse boer en zijn vrouw 17 jaar geleden in het gehucht kwamen wonen, raakten zijn in eerste instantie goed bevriend met de familie van de broers.

Ruzie om land

Nadat zij echter meenden recht te hebben op een deel van een berg, die de familie van de broers als eigendom aanmerkte, startten zij een rechtszaak. Dit zette zoveel kwaad bloed bij de broers dat er een lange periode van ruzie en bedreigingen volgde. Martin Verfondern hield echter alles bij en ging op een gegeven moment niet meer van huis zonder een camera of zijn mobiele telefoon in de aanslag om opnames te maken. 

Levensverzekering

Niet lang voor zijn dood reisde hij naar Nederland om een levensverzekering af te sluiten en zou hij tegen zijn vrouw hebben verteld dat hij in Petín begraven zou willen worden met het opschrift ‘Aqui crece Martín, el Holandés del Petín’ (Hier groeide Martín op, de Hollander van Petín).

Toevallig

Op de bewuste dag in januari ging Verfondern met zijn auto naar een groter dorp om boodschappen te doen en wat te werken in een internetcafé. Hij keerde nooit terug. Toevallig werd zijn auto en later stoffelijke resten gevonden toen de brandweer en politie de streek uitkamden bij de bestrijding van een bosbrand in het afgelegen gebied. 

De broers wordt moord ten laste gelegd en illegaal wapenbezit.

Lees ook: In Spanje vermiste Nederlander vrijwel zeker vermoord

en: Botresten gevonden in Spanje zijn van de Nederlandse boer

Dit vind je misschien ook leuk