Spanje bij de goedkoopste Europese landen om te leven

door admin
Spanje bij de goedkoopste Europese landen om te leven

Dat het leven in Spanje een derde goedkoper is dan in de ‘Big Apple’ blijkt uit een nieuwe index samengesteld door de onafhankelijke organisatie Numbeo.com voor kosten van levensonderhoud van Numbeo. Hierin worden de prijzen van boodschappen, transport, horeca en nutsvoorzieningen meegerekend.

Huren

Volgens Numbeo heeft Spanje een huurindex van 21,53. Dit betekent dat huren een vijfde lager liggen dan die in New York en dat Spanje op dit vlak gelijkt ligt met China, Trinidad en Tobago.

Restaurants

De restaurant prijzen zijn met een indexwaarde van 71,09 bijvoorbeeld 30 procent goedkoper dan in New York. Je bent ongeveer hetzelfde kwijt als je uit eten gaat in Mozabique of Rusland.

De consumentenprijsindex van Spanje ligt op 65,70 en dit is vergelijkbaar met Zimbabwe (65,89) en Slovenië (65,15).

Verschillen per regio

Uit de index komt wel naar voren dat de prijzen in verschillende regio’s van Spanje behoorlijk uiteen kunnen liggen. Zo zijn huren in Madrid bijvoorbeeld 70 procent goedkoper dan in New York terwijl de index om aankopen te doen in de Spaanse hoofdstad ligt op 76,27.

In Barcelona liggen de huren 75 procent lager dan in de Big Apple en terwijl de huren in Barcelona lager liggen dan die in Madrid, is ligt de lokale koopkracht wel gelijk op 76,14.

Zuid-Spanje het goedkoopst

Wil je echt goedkoop uit zijn in Spanje, dan kun je het beste naar het zuiden van het land gaan. Huren in Málaga liggen 82 procent lager dan in New York en de lokale koopkracht ligt weer hoger dan die in Barcelona met 76,25. Zo krijg je meer voor een euro in Zuid-Spanje dan elders in het land. De huur van appartement met één kamer in het centrum van Málaga ligt rond 440 euro per maand. Voor eenzelfde ruimte in Madrid betaal je circa 730 euro.

Nederland en België

Zwitserland is het duurste land ter wereld. Je bent er 26 procent duurder uit dan in New York en het is ook het duurste land om boodschappen te doen. Op nummer twee staat Noorwegen met een index van 118,5 en de top drie wordt afgesloten door Venezuela. Waar Spanje een index heeft van 65,7, is die van Nederland 85,98 en die van België 87,22. In Spanje is het leven in dit opzicht dus 20 procent goedkoper dan in Nederland en 21,5 procent goedkoper dan in België.

Goedkoopste landen

Helemaal onderaan de lijst staat India als goedkoopste land ter wereld met een consumentenprijsindex van 26,27, gevolgd door Nepal met 28,85 en Pakistan met 30,71.

Dit vind je misschien ook leuk