Waarschuwing niet alleen de Camino de Santiago de bewandelen

door admin
Waarschuwing niet alleen de Camino de Santiago de bewandelen

De waarschuwing volgt op de vermissing van een Amerikaanse vrouw. Zij werd op 5 april op dit gedeelte van de pelgrimstocht met Santiago de Compostela als eindpunt, voor het laatst gezien. Sindsdien is er niets meer van haar vernomen. Op hetzelfde traject vonden rond haar vermissing enkele andere vervelende incidenten plaats met ‘eenzame’ pelgrims.

Vermiste Denise Thiem

Denise Thiem, een 41-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat was net bezig met het meest populaire gedeelte van de route dat wordt aangeduid met ‘el camino Francés’. Honderdduizenden wandelaars lopen hier elk jaar.  

Ruim zes weken na haar verdwijning is men nog steeds bezig met het onderzoek en zou er één persoon zijn gearresteerd. Familie en vrienden van Thiem verzamelen vrijwilligers om het gebied uit te kammen in een poging Thiem te vinden. Zaterdag zal de volgende georganiseerde zoektocht plaatsvinden.

Afgelopen week week gebeurde er in hetzelfde gebied nog iets verontrustends. Een Spaanse vrouw was aan het joggen in het kleine dorpje Astorga toen zij werd benaderd door twee mannen in een auto. ‘Het was een vreselijke ervaring’, vertelde de 50-jarige vrouw tegen de Spaanse pers. Een van de mannen had zijn gezicht gedeeltelijk bedekt en de ander greep haar bij haar arm en probeerde haar in de auto te trekken. De vrouw wist lost te komen en weg te rennen. Ze verstopte zich in de struiken terwijl ze werd achtervolgd. Met haar mobiele telefoon wist ze de politie te waarschuwen waarop de mannen vluchtten. Het onderzoek naar dit incident loopt nog.

Ongerust

De plaatselijke bevolking maakt zich ongerust over deze en andere incidenten. Lokale media brengen de vermissing en de poging tot ontvoering eveneens met elkaar in verband. Een van de grootste Engelstalige forums over de Camino de Santiago adviseert pelgrims om niet alleen op dit gedeelte van de route te lopen. ‘Niet om mensen bang te maken, maar om ervoor te zorgen dat ze maatregelen nemen om het gedeelte met iemand anders te lopen’, zegt sitemanager Ivar Revke.

Het bewuste gedeelte betreft 15 kilometer tussen Astorga en Rabanal del Camino. Tegen de regionale krant El Diario de León hebben inwoners nog meer incidenten gemeld en klagen over een gebrek aan beveiliging in de dunbevolkte omgeving. 

Revke zegt in die krant dat het de eerste keer is dat hij een dergelijke waarschuwing publiceert en dat de Camino doorgaans heel veilig is, maar ‘er zijn slechts een paar personen nodig om de situatie onzeker te maken’. Op het forum maken andere pelgrims sinds de vermissing van Thiem melding van zorgwekkende incidenten in hetzelfde gebied.

Mountainbiker

Een wandelaar uit New York meldt dat ze onderweg van Acebo naar Molinaseca werd benaderd door een mountainbiker die herhaaldelijk naar haar borsten greep. Dit gebeurde een dag voor de verdwijning van Thiem op circa twintig kilometer van de plek waar de Amerikaanse het laatst werd gezien. ‘Het was erg rustig toen ik er liep, ik zag slechts elk half uur andere wandelaars.’

Incident

Drie weken na de verdwijning van Thiem volgde een andere vrouwelijke pelgrim een alternatieve route tussen Astorga en El Ganso per abuis een ‘nep-pijl’. ‘Op het verkeerde pad viel een gemaskerde man mij aan met een soort knuppel. Ik kon mezelf bevrijden en wegrennen’, zo schreef ene Josie uit Duitsland op het forum.

Op zichzelf staande incidenten

De Spaanse politie heeft bevestigd dat er iemand is gearresteerd in verband met de vermissing. Meer kan niet gezegd worden vanwege de geheimhouding die nog op het onderzoek rust. De autoriteiten manen tot kalmte en wijzen erop dat alle incidenten als op zichzelf staande zaken worden behandeld en gezien totdat de politie een aanleiding vindt om er anders mee om te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk