Verplichte registratie van toeristische logies in Andalusië

door admin
Verplichte registratie van toeristische logies in Andalusië

Die drie maanden gaan in op het moment dat de officiële oproep hiertoe in het staatsbulletin van de Junta de Andalucía (BOJA) is verschenen. Met het dinsdag door de regionale regering in Sevilla goedgekeurde decreet wordt een einde gemaakt aan de juridische tweestrijd tussen officieel erkende toeristische onderkomens en andere logies die worden verhuurd aan toeristen zonder dat ze voldoen aan bepaalde veiligheidseisen of de daarop van toepassing zijnde belastingen betalen. Zo wil de Junta de Andalucía fraude en oneerlijke concurrentie ten opzichte van gereguleerde hotels en appartementencomplexen voorkomen.

80.000 te reguleren woningen

Eigenaren van woningen voor toeristisch gebruik moeten deze inschrijven in het register en krijgen vervolgens een jaar om aan alle normen te voldoen. Volgens schattingen van de Junta zijn er circa 80.000 woningen van dit type in de hele regio te vinden met 400.000 plaatsen. Al kan het werkelijke aantal anders zijn omdat het moeilijk is alle clandestiene woningen in kaart te brengen. Men hoopt dat nog voor de zomer de meeste toeristische logies gereguleerd zijn. Niet registreren of niet voldoen aan de normen kan een eigenaar met boetes tot 150.000 euro duur komen te staan.

Definitie woning voor toeristisch gebruik

Wat is een woning voor toeristisch gebruik volgens de Junta? Het gaat hier om alle residentiële woningen of verblijven waar tegen betaling logies wordt aangeboden en waarvoor reclame wordt gemaakt of wordt geadverteerd bij reisbureau’s, via agenten of andere intermediairs of via toeristische websites en waar toeristen de mogelijkheid hebben hun verblijf te reserveren.

Eisen voor toeristische woning

Waaraan moet een woning voldoen? Deze moet onder meer beschikken over een ‘licencia de ocupación’, over meubels, voldoende ventilatie, beddegoed, eerstehulp verbanddoos, brandblussers, aanduidingen van nooduitgangen etc. Tevens moet men toeristische informatie over de regio verstrekken, een boek met klachtenformulieren beschikbaar stellen en een telefoonnummer verstrekken waarnaar gasten kunnen bellen als er problemen van welke aard dan ook zijn.

Complete woningen en per kamer

In het register wordt onderscheid gemaakt tussen complete woningen die in zijn geheel worden verhuurd en waar niet meer dan 15 plekken aangeboden mogen worden en de woningen die per kamer worden verhuurd. In laatstgenoemde dient de eigenaar ook wonen en er mogen niet meer dan zes plekken worden verhuurd.

Aparte regelgeving

Woningen waar een en dezelfde persoon langer dan twee maanden verblijft en woningen die te vinden zijn in het binnenland buiten de bewoonde wereld, de zogenaamde ‘casas rurales’ vallen hierbuiten. Voor deze woningen is een aparte regelgeving. Ook voor locaties waar drie of meer woningen te vinden zijn van een eigenaar en die bij elkaar gegroepeerd zijn, gelden andere regels.  

Zware overtreding

Het laten verblijven van toeristen tegen betaling zonder ingeschreven te staan in het Registro de Turismo wordt gezien als een illegale activiteit en daarom als zware overtreding. Boetes hiervoor kunnen oplopen tot 150.000 euro. 

Dit vind je misschien ook leuk