Franse boeren vallen Spaanse wijn aan

door admin
Franse boeren vallen Spaanse wijn aan

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gebeld met de Franse ambassadeur in het land om het ongenoegen van de Spaanse regering over deze actie over te brengen. De Franse overheid zou volgens Spanje de vrije circulatie van personen en goederen verzekeren en de aanval zou dan ook een ‘schending zijn van de basisprincipes van de Europese Unie’.

Sancties

De landbouworganisatie COAG heeft al een aanklacht over de aanval op de wijnvrachtwagens ingediend bij de Europese Commissie en eist sancties. Volgens COAG-voorzitter Pedro Barato zouden tienduizenden liters wijn verloren zijn gegaan bij de aanval op vijf vrachtwagens net over de grens bij La Junquera. De aanvallers spoten ook verf op de vrachtwagens.

Oneerlijke concurrentie

Volgens Franse boeren kunnen ze niet concurreren tegen de lage prijzen van de Spaanse wijnproducenten. De Spaanse vrachtwagenchauffeurs zijn verbolgen over het feit dat de Franse gendarmerie nagenoeg niets zou hebben gedaan om de aanval tegen te houden. Ook gebeurde alles onder het toeziend oog van diverse camera’s. De betrokken Franse vakbond heeft aangegeven dat de boeren gewoon doorgaan met de acties.

Al eerder acties

Het is niet de eerste keer dat boze Franse boeren vrachtwagens uit andere landen blokkeren. Vorig jaar in juli werden ook Duitse en Nederlandse vrachtwagens tegengehouden en werden diverse ladingen geplunderd uit boosheid over de in hun ogen oneerlijke concurrentie.

Dit vind je misschien ook leuk