Pandemie gooit weer roet in het eten voor San Fermínfeesten in Pamplona

door admin
Pandemie gooit weer roet in het eten voor San Fermínfeesten in Pamplona

De San Fermínfeesten waren gepland van 6 tot 14 juli 2021, maar ‘dit jaar zijn er weer geen grootse San Fermínfeesten’, zei Maya op een persconferentie in het stadhuis, een paar minuten voordat de San Fermínfeesten hadden moeten beginnen.

In april dit jaar werd al bekend gemaakt dat de feesten ook dit jaar niet door zouden gaan door de pandemie. Maya heeft de inwoners gevraagd om vanaf dinsdag, de dag waarop de festiviteiten hadden moeten beginnen, uiterst verantwoordelijk te handelen. Ook riep hij op om voor volgend jaar ‘opnieuw na te denken over de vorm van de feesten’.

Toename besmettingen

De burgemeester van Pamplona verklaarde dat de toename van het aantal Covid-19-besmettingen de afgelopen dagen ‘de stad behoorlijk heeft aangegrepen’. Het leek weliswaar de goede kant op te gaan, maar nu is er toch weer sprake van een stijging. ‘Hierdoor blijven de maatregelen van kracht en moeten we de verwachtingen bijstellen’, aldus Maya, die ook aankondigde dat maandag tijdens een buitengewone vergadering is besloten dat er geen stierengevechten zullen plaatsvinden rond de feesten van San Fermín. Om de wereld toch te laten zien wat de feesten inhouden, is een videocampagne gelanceerd.

De belofte van 2022

Wel benadrukte de burgemeester dat ‘we een prachtige kans hebben om San Fermín van 2022 de beste ooit te laten zijn’, en riep op om te kijken in welke vorm de fiestas volgend jaar gegoten kunnen worden, hoe afscheid te nemen van de mindere aspecten en de goede aspecten juist te bevorderen. Het San Fermíncomité komt in september bijeen om na te denken over de feesten van volgend jaar met het doel de traditionele waarden van de feesten te bevorderen. Daarmee refereerde hij onder andere aan de processie, het stierenrennen, het vuurwerk.

Af van negatieve beeldvorming  

Op de vraag met welke negatieve aspecten van de feesten hij zou willen afrekenen, noemde Maya de groepsverkrachting die bekend stond als de ‘La Manada-zaak’ en de drinkfeesten op straat. ‘Deze gebeurtenissen zouden niet langer het beeld van het traditionele familiefeest negatief mogen beïnvloeden’. Hij zei ook dat het fantastisch zou zijn om het dansritueel Riau Riau weer terug te zien. 

Verdeeldheid over stierenvechten

Een zeer controversieel aspect van San Fermín is het stierenrennen. ‘Daar zal het debat zeker over gevoerd worden’, aldus Maya, die zelf van mening is dat de ‘stieren nauw verbonden zijn met de feesten’. Ook herinnerde Maya eraan dat volgend jaar het honderdjarig bestaan van de Plaza de Toros van de stad wordt gevierd en hij pleitte ervoor om dit op een speciale manier te vieren.

Op de vraag of het besluit om geen stierengevechten te houden moet worden uitgebreid tot andere gemeenten in Navarra, antwoordde hij dat ‘er onduidelijk is ontstaan’, toen eerst werd gemeld dat de evenementen onder bepaalde voorwaarden konden worden doorgaan, maar dat dit besluit later weer werd ingetrokken. Het is nog even koffiedik kijken hoe de pandemie zich ontwikkelt en de burgemeester riep op om ‘uiterst voorzichtig’ te zijn. ‘Gezondheid gaat voor alles en Pamplona begrijpt dit en kan zo adequaat reageren op dit enorme probleem’. Op de vraag wat hij zelf deze week gaat doen, antwoordde Maya dat hij met het gezin thuis blijft, maar maandag wel de religieuze evenementen zal bijwonen. 

Dit vind je misschien ook leuk