Gouden Schelp voor Blue Moon op filmfestival van San Sebastian

door admin
Gouden Schelp voor Blue Moon op filmfestival van San Sebastian

Crai Nou is een psychologisch drama dat handelt over twee jonge vrouwen die op de vlucht slaan voor de problemen en het geweld binnen hun dysfunctionele gezin. Het verhaal volgt een van de twee vrouwen die het milieu waarin ze is opgegroeid tevergeefs probeert te ontvluchten door een studie te gaan volgen aan de universiteit. 

Geen Zilveren Schelp meer voor beste actrice en acteur

Ook bij de overige categorieën vielen opvallend veel vrouwen in de prijzen, ondanks dat van de 16 genomineerde films op het festival er maar 7 geregisseerd zijn door een vrouw.

Dit jaar was de eerste editie van het festival waarin de onderscheidingen voor ‘beste acteur’ en ‘beste actrice’ vervangen zijn door een Zilveren Schelp voor ‘beste hoofdrol’ en ‘beste bijrol’. De Zilveren Schelp voor beste hoofdrol ging zowel naar de Deense actrice Flora Ofelia Hofmann Lindahl voor haar rol in de film ‘As in Heaven’ als naar de Amerikaanse Jessica Michelle Chastain voor haar rol in de film ‘The eyes of Tammy Faye’. De Zilveren Schelp voor de beste bijrol ging naar de hele cast van de Spaanse film ‘Quién lo impide’ van Jonás Trueba. 

Speciale juryprijs voor ‘Earwig’

De tweede belangrijkste prijs van het festival, de speciale juryprijs, is gewonnen door de film ‘Earwig’ van Lucile Hadzihalilovic. Deze Franse regisseur van Bosnische afkomst heeft al een zeer divers filmoeuvre op haar naam staan, maar won de prijs niet voor de beste regie. Die ging namelijk naar de Deense regisseur Tea Lindeburg voor haar eveneens debuutfilm ‘As in heaven’, over een negentiende-eeuwse plattelandsgemeenschap. 

De Franse Claire Mathon won in San Sebastian de juryprijs voor het beste camerawerk voor de matig beoordeelde politiek-journalistieke thriller ‘Enquête sur un scandale d’état’. 

‘Benediction’ wint beste scenario

De juryprijs voor het beste scenario werd volgens kenners terecht gewonnen de Britse regisseur Terence Davies voor zijn biografisch drama ‘Benediction’ over de Engelse dichter en prozaschrijver Siegried Sassoon. 

De deelnemende Spaanse films brachten het er dit jaar in San Sebastian niet goed van af. Alleen ‘Quién lo impide’ viel bij de jury, die dit jaar vooral oog had voor de films buiten de begaande paden, in de smaak. Zowel ‘La abuela’ van Paco Plaza als ‘El buen patrón’ van Fernando León wonnen geen prijs. Dat gold ook voor ‘Maixabel’ van Icíar Bollaín, maar deze film werd elders bekroond met de Premio Irizar voor de beste Baskische film.

Dit vind je misschien ook leuk