Spaanse variant op tandenfee – Casa Museo de Ratón Pérez

door admin
Spaanse variant op tandenfee - Casa Museo de Ratón Pérez

In Spanje in 1877 maakte een muis genaamd Ratón Pérez deel uit van een verzameling Spaanse volksverhalen van Fernán Caballero. In 1894 raakte de priester van de koning, Luis Coloma, geïnspireerd door dit personage en maakte hem een deel van de Spaanse folklore door hem in een soort tandenfee te veranderen. 

Koekjesdoos thuis

Coloma creëerde de fabel voor de jonge koning Alfonso XIII. Het verhaal gaat over een kleine muis die met zijn gezin in een koektrommel woont en geld achterlaat in ruil voor het nemen van de tand. Hoewel hij een speciale band had met koning Alfonso, maakte Ratón Pérez geen onderscheid tussen arm en rijk. Hij bezocht zowel het paleis als de arme wijken. Hij zou ontsnappen uit zijn koekjestrommel naar huis en door de pijpleidingen van de stad rennen naar de slaapkamers van die kinderen die een tand hadden verloren.

Museum

Tegenwoordig is er in Madrid een museum gewijd aan deze tandenmuis. Het heet Casa Museo de Ratón Pérez. Een bezoek vertelt je alles wat je moet weten over deze bijzondere traditie. Je kunt niet alleen door het huis dwalen, maar je kunt ook de melktanden van Beethoven, Beatrix Potter en Isaac Newton bekijken.

Dit vind je misschien ook leuk