Koffie drinken in Spanje

door admin
Koffie drinken in Spanje

Op elke straathoek in Spanje vind je wel cafés en bars waar je terecht kunt voor een kop koffie. Maar weet je wel hoe je precies de koffie bestelt die je wilt? InSpanje.nl bekijkt hoe je jezelf kunt onderdompelen in de koffiecultuur in Spanje.

Koffiebars

Aan het einde van de 19e eeuw waren de plaatsen om koffie te drinken in Spanje heel anders dan die we nu kennen. De interieurs waren zeer weelderig van stijl en de etablissementen waren erg Boheemse plekken voor intellectuelen, kunstenaars, dichters, schrijvers en filosofen. 

Veel beroemde kunstenaars en schrijvers dronken urenlang koffie in hun favoriete koffiehuizen terwijl ze belangwekkende conversaties hadden. Hieronder dichters en schrijvers zoals Lorca, Ballester en Hemingway, maar ook kunstenaars zoals Dalí en Picasso.

Koffie drinken tegenwoordig

Inmiddels zijn er veel koffieshopketens over de hele wereld. De Amerikaanse Starbucks is daarvan wellicht de bekendste. Toch vind je in Spanje nog steeds de charmante traditionele koffiehuizen en moderne cafetaria’s van hoge kwaliteit. Afhankelijk van de buurt waarin je bent, vind je wel een typische gelegenheid om een kopje zwart genot te nuttigen.

Je bestelt je koffie terwijl je ontspant, de krant lees en geniet van een gebakje of een schaaltje met churro’s. Je kijkt naar passerende mensen of kletst met vrienden of collega’s. De koffiebars in Spanje zijn de spil van de gemeenschap.

Soorten koffie

In Spanje vind je elke koffievariatie die je maar kunt bedenken. Daarom is het essentieel dat je weet hoe je jouw voorkeur kunt bestellen. Sommige koffiesoorten of -combinaties zijn wereldwijd bekend, zoals café latte of cappuccino, maar heb je weleens gehoord van een ‘nube’ of een ‘sombra’? 

Café con leche of mitad

Dit is een van de meest populaire en bekende koffiesoorten in Spanje. Wij kennen het beter als een ‘koffie verkeerd’. Een cafe con leche wordt meestal geserveerd als half koffie en half melk (mitad), maar dit kan per regio verschillen. Letterlijk betekent het koffie met melk. 

Americano

Vraag je om een kop koffie zonder iets te specificeren, krijg je normaal gesproken een ‘americano’. Dat is een koffie waar in plaats van melk de helft aan heet water wordt toegevoegd. 

Café Solo

Café solo is eigenlijk een standaard kleine hoeveelheid espresso. Deze koffie wordt het meest besteld en is voor Noordelijke begrippen vrij sterk. 

Doble solo

Een dubbele solo bestaat feitelijk uit twee espresso’s.

Cortado

Een cortado is perfect voor wie houdt van een stevige koffie, maar zonder de bitterheid. Aan een café solo wordt een scheutje warme melk toegevoegd. 

Cortado Grande

Dit is een café doble met een scheutje melk. Ofwel een dubbele cortado.

Nube

Aan de andere kant van het spectrum vind je café nube. Dit is een glas warme melk met een ‘wolkje’ (nube) koffie.

Sombra

Een sombra is vergelijkbaar met de nube, maar met een extra scheutje koffie.

Café Bombon

Zoetekauwen opgepast, de café bombon kan behoorlijk verslavend zijn. In plaats van melk of suiker wordt gecondenseerde melk in een kopje gegoten en wordt hete koffie toegevoegd.

Carajillo

Als je nog een stapje verder wilt gaan, dan is dit de Spaanse koffie voor jou! De melk wordt vervangen door alcohol! Het is meestal cognac, maar kan ook whisky of rum zijn. En kan met of zonder melk geserveerd worden.

Café con hielo

Heerlijk op een hete dag in Spanje. Bestel een ijskoffie. Dit wordt normaal gesproken geserveerd in twee kopjes of glazen. Het ene glas bevat hete koffie en het andere zit vol met ijsklonten. Bestel gewoon je favoriete koffie en voeg ‘con hielo’ (met ijs) toe. Giet je koffie in het glas met ijsblokjes. Als je suiker gebruikt, denk er dan aan om dit aan je koffie toe te voegen voordat je de koffie met het ijs mengt. 

Café Descafeinado

Descafeinado (cafeïnevrije) koffie kun je overal in Spanje bestellen. Op sommige plekken bieden ze dit alleen aan vanuit een zakje (sobre) waar je dan heet water aan toevoegt. Wil je het vers uit de koffiemachine hebben, bestel dan ‘een café descafeinado de máquina’. Op deze manier kun je koffie in elk van de bovenstaande samenstellingen en sterktes krijgen.

Meer keuzes

Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is om jouw perfecte koffiesterkte te bestellen, zijn er ook verschillende manieren om om je melk te bestellen en in welk type kopje je koffie arriveert.

Tenzij je het anders bestelt, is de melk die de ober aan je koffie toevoegt doorgaans warm. De temperatuur varieert maar is soms echt heet. Wil je dat niet dan kun je vragen om ‘leche fría’ (koude melk) of ‘leche templada’ (warme melk). Ook kun je je melk apart vragen. Bestel dan bijvoorbeeld een ‘café americano con leche aparte’. Dan kun je zelf precies de hoeveelheid melk in je koffie bepalen.

In een glas

En tot slot, wanneer je koffie bestelt, komt deze in een glas of een kopje. In de meeste traditionele cafetaria’s wordt koffie in een smal, hoog glas geserveerd. Realiseert de barista zich echter dat je geen Spanjaard bent, dan krijg je meestal koffie in een kopje (una tasa). Het beste is om direct bij het bestellen specifiek te vragen om ‘en vaso’ (in een glas) of ‘en taza’ (in een kopje).

Tot slot heeft elke regio weer zijn eigen koffiegebruiken en manieren van bestellen. Málaga is een bekend voorbeeld. Ze kunnen je daar raar aankijken als je om een ‘café con leche’ vraagt. Dat heet in Málaga namelijk ‘mitad’. Lees hier meer over koffie bestellen in Malaga.

¡Que aproveche!

Dit vind je misschien ook leuk