Rafael Nadal, koning van het gravel, wint voor veertiende keer Roland Garros

door admin

De Noorse speler en leerling van Nadals tennisacademie, Casper Ruud, was een waardige tegenstander, maar was uiteindelijk kansloos tegen de koning van het gravel die won met 6-3, 6-3, 6-0.

Met zijn 14e Coupe des Mousquetaires (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020 en 2022) komt Nadal, die vrijdag 36 jaar werd, op 22 grandslamtitels en breidt hij zijn voorsprong uit op de Serviër Novak Djokovic (20) en de Zwitser Roger Federer (20).

De weg naar de finale

Op weg naar de finale versloeg Nadal Djokovic en Zverev, twee van de top drie op de ranglijst, en rondde het af met zijn overwinning op Ruud, een van de meest in vorm zijnde spelers op het gravelcircuit. Nadal liet zijn superioriteit gelden in slechts 45 minuten om de eerste set te pakken. Een groot verschil met zijn partij tegen Zverev, waar hij meer dan 90 minuten nodig had om de set uit te spelen.

Onovertroffen Nadal

Er leek geen tijd te verliezen en Nadal ging fel van start om te proberen de wedstrijd zo snel mogelijk af te maken. Hij had twee breakpoints, maar Ruud sloeg nog even terug. De Noor begon in de wedstrijd te geloven en kwam even terug om zelfs met 3-1 voor te komen in de tweede set. Nadal wist zich snel te herpakken en stond in een oogwenk weer voor in de wedstrijd en pakte de tweede set, na vijf games op rij, met 6-3. Ruuds onervarenheid eiste zijn tol tegen een tegenstander ‘van de overtreffende trap’ die tot alles en meer in staat bleek in Parijs.

Noch de degeneratieve ziekte aan zijn linkervoet, die zelfs het einde van zijn carrière leek te betekenen, noch de lage verwachtingen van velen na zijn afwezigheid van weken door zijn blessure hebben Nadals idylle met het Franse gravel kunnen ontkrachten. En hij gaat nog even door met tennis, zo meldde Nadal in zijn dankwoord aan zijn tegenstander, team, familie, organisatie en publiek.