Spanje kampt met een snel groeiend rattenprobleem dat een bedreiging vormt voor de gezondheid en veiligheid van de inwoners. Naar schatting 20 miljoen ratten leven in het land en concentreren zich in plagen vooral in Spaanse steden. Die zien zich genoodzaakt maatregelen te nemen om de populaties van dit ongedierte te beheersen.
Zo hebben in de stad Vigo in Galicië bewoners van het historisch centrum hun huizen moeten verlaten vanwege een massale rattenplaag. Straten zoals rúa Cruz Verde en Abeleira Menéndez zijn bijzonder zwaar getroffen. Onder bewoners is daardoor de angst voor gezondheidsproblemen toegenomen. De lokale autoriteiten hebben een grootschalige desinfectiecampagne gelanceerd om de situatie onder controle te krijgen.
In Talavera de la Reina in de provincie Toledo is de rattenpopulatie in het park La Alameda zo gegroeid dat het een ernstig probleem is geworden. De oorzaak van de plaag is gevonden in een buurtbewoner die de eenden in het park voedde, wat ook ratten aantrok. Het gemeentebestuur heeft daarop onmiddellijk een desinfectiecampagne gestart om verdere verspreiding te voorkomen.
Ook in Getafe, een voorstad van Madrid, is de rattenpopulatie de afgelopen jaren flink toegenomen. Antonio José Mesa, de woordvoerder van de lokale PP, heeft aangegeven dat er dringend maatregelen nodig zijn om het probleem aan te pakken. De toename van rattenmeldingen onderstreept de noodzaak van een krachtige aanpak door het gemeentebestuur.
Oorzaken en uitdagingen
Er liggen verschillende factoren ten grondslag aan het groeiende probleem van ratten in Spanje. Een van de belangrijkste oorzaken is de uitbreiding van stedelijke groengebieden, die een ideale leefomgeving voor deze knaagdieren bieden. Daarnaast heeft de klimaatverandering de ecosystemen zodanig beïnvloed dat ratten kunnen gedijen in gebieden waar ze voorheen niet voorkwamen.
Spaanse wetenschappers hebben mutaties in ratten ontdekt die hen resistent maken tegen conventionele rattenbestrijdingsmiddelen. Deze genetische veranderingen compliceren de bestrijding van de rattenpopulatie in Spanje, wat het probleem nog verergert.
De terugkeer van de zwarte rat
Jarenlang werd gedacht dat de zwarte rat in Spanje bijna volledig was uitgestorven. Recent is deze soort echter weer opgedoken, met name in stedelijke gebieden. De terugkeer wordt deels toegeschreven aan de groei van groengebieden en klimaatveranderingen. De aanwezigheid van deze soort brengt extra uitdagingen met zich mee voor de lokale overheden. Deze soort heeft namelijk andere gewoonten en leefomgevingen dan de meer voorkomende bruine rat (ook wel rioolrat genoemd). De zwarte rat leeft voornamelijk in hogere delen van gebouwen, zoals zolders, en in dichte begroeiing in stedelijke groengebieden. Bestrijding wordt daardoor moeilijker omdat traditionele methoden vaak zijn gericht op rioolstelsels en lagere delen van gebouwen. Daarbij is de zwarte rat bekend om zijn behendigheid en vermogen snel te klimmen. Zo zijn ze moeilijker te vangen.
Internationale context
Het probleem van ratten is niet uniek voor Spanje. Grote steden wereldwijd, zoals Parijs, New York en Londen, kampen met vergelijkbare uitdagingen. In deze steden worden eveneens grootschalige en vaak kostbare maatregelen genomen om de rattenpopulaties te beheersen en de volksgezondheid te beschermen.
Lees ook: Experts waarschuwen voor verhoogd risico op plagen deze zomer