4 arrestaties in Spanje voor brandstofdiefstal middels doorboren oliepijpleiding

door admin
4 arrestaties in Spanje voor brandstofdiefstal middels doorboren oliepijpleiding

De Guardia Civil heeft vier mensen gearresteerd wegens het stelen van brandstof middels het doorboren van oliepijpleidingen. In totaal werd zo 4.400 liter brandstof ontvreemd, waarvan 2.300 liter zijn teruggevonden.

De gestolen brandstof werd opgeslagen in kleine pakhuizen en verborgen in vrachtwagens voordat deze werd gedistribueerd en verkocht op de zwarte markt. De arrestaties vonden plaats in Utrera (Sevilla).

Een van de personen die bij de operatie zijn gearresteerd, is de verkoper van een bedrijf in de brandstofdistributiesector in Espera (Cádiz, 3.845 inwoners), die zou hebben samengewerkt met het criminele netwerk.

Grote risico’s

Het boren van leidingen die brandstof transporteren is een zeer gevaarlijke praktijk, niet alleen vanwege de gevolgen voor het milieu, maar ook vanwege de risico’s die het met zich meebrengt. De Guardia Civil benadrukt dat “het manipuleren van een oliepijpleiding door niet-gespecialiseerd personeel buitengewoon ernstig en gevaarlijk is”, aangezien, afhankelijk van het type koolwaterstof dat door de pijpleiding circuleert, elk type vonk of ontsteking een explosie van onschatbare omvang kan veroorzaken.

Operatie Benzino

Het onderzoek dat naar de naam ‘operatie Benzino’ luistert, ging eind november vorig jaar van start en bracht de uitgekiende werkwijze van de organisatie aan het licht. El País schrijft op basis van bronnen bij de Guardia Civil dat de agenten twee maanden geleden hoorden van een illegale verbinding die was aangelegd in de Alcalá de Guadaira-pijpleiding op zeven kilometer van Utrera, waar de vermeende criminelen werden gearresteerd.

“Zeer gespecialiseerd en perfect gestructureerd netwerk”

De 2.300 liter teruggewonnen brandstof was uit deze leiding gehaald, schatten de onderzoekers. Om de pijp te “doorboren”, had de bende een specialist die zich uitsluitend toelegde op perforatie. Deze man werd “de chirurg” genoemd. Via verborgen en moeilijk toegankelijke plaatsen hadden ze toegang tot de pijplijn. Zodoende werden ze door agenten als “een zeer gespecialiseerd en perfect gestructureerd netwerk” beschouwd.

Methode

De methode bestond uit twee meter diep graven om de pijpleiding te bereiken, deze “doorboren” en vervolgens een slang met een kraan erin te steken. Hierdoor stroomde de gestolen brandstof totdat deze de tanks bereikte. Deze tanks waren verborgen in vrachtwagens die in de buurt geparkeerd stonden. 

Aan de rand van Utrera had de organisatie een boerderij gehuurd. Deze werd gebruikt als centrum voor economische en logistieke operaties voor de distributie en verkoop van de brandstof. Daar werd contact gelegd met bedrijven die de brandstoffen konden distribueren.

De vertegenwoordiger van een van deze bedrijven is een van de gearresteerden. Bij een huiszoeking in de woning van een van de verdachten, namen de agenten allerlei materiaal in beslag dat wordt gebruikt bij het boren van ondergrondse leidingen. Hieronder waren druknanometers, slangen, perforatoren, nachtkijkers, zaklampen en radardetectoren.

Van de vier gearresteerde personen zitten er drie momenteel in de gevangenis. Ze worden vervolgd voor het plegen van overvallen met geweld; lidmaatschap van een criminele organisatie; een misdaad tegen de collectieve veiligheid. 

Dit vind je misschien ook leuk