43 Migranten aangekomen in Oost-Spanje en de Balearen

door admin
43 Migranten aangekomen in Oost-Spanje en de Balearen

Zondag in de vroege ochtend is een ‘patera’ (kleine boot) met 16 mensen aan boord aangekomen bij het Poniente strand in La Vilajoyosa in de provincie Alicante. Onder de passagiers waren drie kinderen, waaronder twee baby’s van drie en elf maanden oud.

Bekijk ook: Opniuew lichaam gevonden in de zee bij de Costa Blanca

De Guardia Civil zag de boot om tien voor vijf ’s ochtends, ongeveer vijf meter van het strand verwijderd, hoewel het land bereikte in de cala de Torres. Hulpdiensten hebben alle 16 personen gered, waarvan elf volwassenen, en drie van hen vrouwen. De geredde migranten zijn overgebracht naar de haven van Alicante, waar medewerkers van het Rode Kruis zich over de mensen hebben bekommerd met medische en psychosociale zorg. Volgens de eerste rapporten verkeren alle personen in een schijnbaar goede gezondheid. De Guardia Civil probeert nog enkele migranten te lokaliseren die de plaats hebben verlaten voordat de hulpdiensten arriveerden.

Aankomst in Jávia

Een andere boot met 10 opvarenden kwam zaterdag aan in Jávea bij de Cala del Portitxol. Ook deze migranten zijn overgebracht naar de haven van Alicante. Het Rode Kruis heeft bevestigd dat alle opvarenden volwassen mannen waren die zich bij aankomst in een goede staat van gezondheid bevonden. 

Aankomsten op Mallorca en Ibiza

Op zaterdag kwamen twee boten aan op de Balearen. Een met 4 migranten op Ibiza en een met 23 migranten op Mallorca. De Maritieme Dienst van de Guardia Civil en de Reddingsbrigade van Palma hebben in de vroege ochtenduren 23 mensen gered van een boot. Deze werd gelokaliseerd in de wateren ten zuiden van het eiland Cabrera, ten zuiden van Mallorca, volgens een verklaring van de Delegatie van de Regering in de Balearen. Het bootje werd om 3:40 uur opgemerkt door het Geïntegreerde Externe Toezichtsysteem (SIVE), waarna de redding werd uitgevoerd.

Op dezelfde dag werden 4 migranten van Noord-Afrikaanse afkomst ontdekt nadat ze de kust van Cala Espert hadden bereikt, in de gemeente Sante Eulària op Ibiza. Ze verkeren in goede gezondheid. Een inwoner zag de vier rond 6 uur ’s ochtends op het land. Hij waarschuwde de Guardia Civil die ter plaatse kwam om de migranten te helpen. 

Aankomsten in Alicante

Zondag 30 juli kwamen twee boten aan in de haven van Alicante met een dertigtal immigranten. Maandag 31 juli arriveerde een derde boot met 17 mensen. De Kustwacht van Alicante voerde de redding uit. Op de boten zaten een baby van anderhalf jaar, vijf minderjarigen en twee vrouwen. De rest waren allemaal mannen volgens het Rode Kruis. Allen verkeerden in een ogenschijnlijk goede gezondheid en het Rode Kruis heeft zich over hen ontfermd. 

Dit jaar 39 boten aangekomen op de Balearen

Met deze aankomsten zijn er dit jaar in totaal 39 boten en 690 personen aangekomen op de eilandengroep, volgens de telling van het Spaanse persbureau EFE.

In 2022 werden 174 irreguliere vaartuigen gedetecteerd aan de kusten van de Balearen, met in totaal 2.579 inzittenden, volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze blijvende aankomsten benadrukken de aanhoudende situatie rondom migratie in de regio.

Bekijk ook: De Spaanse kustwacht redt 86 vluchtelingen uit boot ten zuiden van Gran Canaria

Dit vind je misschien ook leuk