5 Uitdagingen waarmee een VPN je bedrijf kan helpen in 2022

door admin
5 Uitdagingen waarmee een VPN je bedrijf kan helpen in 2022

Voordat je kunt begrijpen hoe een VPN je bedrijf kan helpen, is het belangrijk om antwoord te geven op de vraag ‘Wat is VPN?’. De afkorting staat voor Virtual Private Network en je kunt het gebruiken om je dataverkeer te versleutelen en om te leiden via een server op een andere locatie. 

Verbeteren van je veiligheid

Als je dataverkeer wordt versleuteld is het voor mensen met de verkeerde bedoelingen minder makkelijk om jouw gegevens te onderscheppen. Zelfs als je wordt gehackt, kunnen je gegevens alleen worden uitgelezen door iemand die de code van de versleuteling heeft. Zonder deze sleutel zijn de berichten onleesbaar en het verkrijgen van de sleutel is nagenoeg onmogelijk. Je bent het niet alleen verplicht naar jezelf om al je gegevens veilig te houden, maar ook naar je werknemers en klanten.

Toegang krijgen tot meer content

Bij sommige beroepsgroepen heb je wel eens content nodig die uit het buitenland afkomstig is, bijvoorbeeld als je journalist bent. Helaas krijg je vanuit Nederland niet altijd toegang tot die content. Dat heeft te maken met auteurs- en uitzendrechten die bepalen dat bepaalde content alleen beschikbaar mag zijn in een specifiek gebied. Met een VPN leid je je dataverkeer om via een server op een andere locatie en als gevolg daarvan wordt je toegang niet langer geblokkeerd. Het is namelijk onmogelijk om te achterhalen dat jij niet in het juiste gebied bent.

Gemakkelijker buiten de deur werken

Onderweg naar een klant of tijdens een dag thuiswerken zal je ongetwijfeld wel eens een openbare wifi gebruiken. Helaas zitten daar wel wat risico’s aan verbonden. Zo kan een hacker bijvoorbeeld je dataverkeer proberen te onderscheppen. Met een VPN zorg je ervoor dat al jouw communicatie onleesbaar blijft voor iedereen voor wie het niet bedoeld is. Je gebruikt dan zonder problemen het internet in de trein of van het café om de hoek.

Zonder problemen samenwerken

Je kunt een VPN binnen je bedrijf ook gebruiken om verschillende mensen vanaf meerdere locaties toegang te geven tot hetzelfde netwerk. Op deze manier kunnen werknemers gemakkelijker bestanden met elkaar delen en tegelijkertijd aan dezelfde dingen werken. Je zorgt ervoor dat alleen zij toegang krijgen tot deze informatie, binnendringers worden met een VPN buiten de deur gehouden.

Locaties verbergen

Iemand anders, bijvoorbeeld een klant, kan heel gemakkelijk achterhalen waar op de wereld jij je bevindt. Het enige wat daarvoor nodig is, is je IP-adres. Door te verbinden met een VPN, neem je het IP-adres van de server op de andere locatie over. Zodra iemand probeert te achterhalen waar je bent, krijgt die persoon dus meteen de locatie van de server te zien. Ook als je niks te verbergen hebt, is dit zeker iets om te overwegen, ook als bedrijf heb je recht op je privacy.

Dit vind je misschien ook leuk