65-plusser in Spanje kan op dinsdagen voor 2 euro naar de bioscoop

door Judith Goeree
Bioscoop 65-plusser,

De Spaanse Ministerraad heeft dinsdag 26 maart de tweede editie van het Seniorenbioscoopprogramma goedgekeurd. De regering trekt 12 miljoen euro uit voor het programma dat iedereen van 65 jaar en ouder de kans geeft voor 2 euro naar de bioscoop te gaan.

Spanje biedt elke 65-plusser de gelegenheid om voor weinig geld te genieten van de nieuwste films. De Spaanse minister van Cultuur heeft in een persconferentie uitgelegd dat de overheid met dit besluit de bioscopen willen ondersteunen. De maatregel is gericht op de 9,5 miljoen mensen van 65 jaar en ouder in Spanje. Deze groep kan op dinsdagen voor 2 euro een film bezoeken.

Kaartjes online en aan de kassa te koop

De maatregel is niet alleen in het leven geroepen om de bioscopen financieel te steunen, maar ook om bij te dragen aan de filmhuizen als cultureel erfgoed. De Spaanse minister laat weten dat iedereen toegang moet hebben tot cultuur, ongeacht afkomst, leeftijd of inkomen. Tijdens deze tweede editie kunnen 65-plussers hun kaartje zowel online als aan de kassa kopen.

Voor deze tweede editie is bovendien een reservefonds van 1,75 miljoen euro in het leven geroepen. Tijdens de eerste editie kwamen verschillende bioscopen zonder krediet te zitten waardoor ze het programma niet konden voltooien. Ook is er afgesproken een reclamecampagne te lanceren, waarbij exploitanten, distributeurs en het ministerie van Cultuur betrokken zijn.

Bioscoop moet voor iedereen toegankelijk zijn

Volgens de minister van Cultuur is de filmindustrie een “essentiële” sector voor cultuur. Bovendien herinnert hij er aan dat bioscopen veel moeite hebben gehad om te herstellen na de pandemie, mede door het dalende aantal bezoekers van 65 jaar en ouder. Daarnaast geeft hij aan dat cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen in heel Spanje.

Over de eerste editie zei de minister dat het een “doorslaand succes” was. De opkomst steeg op dinsdagen met 49 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, van 2,7 miljoen toeschouwers naar vier miljoen. Bovendien liet hij weten dat het aantal bezoekers op de dinsdagen twee keer zo snel groeide als op de andere dagen van de week.

Lees ook: Alicante krijgt grootste drive-in bioscoop van Europa

Dit vind je misschien ook leuk