Aantal overledenen bij aanhoudingen door politie in Spanje toegenomen

door admin
Aantal overledenen bij aanhoudingen door politie in Spanje toegenomen

Het rapport is opgevraagd door Jon Iñarritu, afgevaardigde van EH Bildu in het parlement. Hij wilde volgens La Voz de Galicia als gevolg van de controverse over de dood van een arrestant in Mairena (Sevilla) een overzicht van alle gewelddadige sterfgevallen tijdens arrestaties uitgevoerd door de staatsveiligheidstroepen sinds de komst van de democratie. 

Dood van verdachte tijdens zijn aanhouding

Op 12 september jl. was te zien op een opname hoe twee agenten van de Guardia Civil de 37 jarige Carlos tegen de grond sloegen in Mairena del Aljarafe (Sevilla). Volgens officiële informatie waren de ambtenaren door zijn eigen familie ontboden vanwege zijn gewelddadige houding. De verdachte begroette de agenten door twee hamers naar hen te gooien.  Een week later stier Carlos in het ziekenhuis.

De vader van de gedetineerde nam de beelden van de arrestatie van zijn zoon op en verspreidde deze later op Twitter om de vermeende “wreedheid” van de ambtenaren aan de kaak te stellen. De gebeurtenissen worden nog steeds onderzocht, hoewel het ministerie van Binnenlandse Zaken Carlos’ dood als “natuurlijke dood” heeft geclassificeerd en de acties van agenten volledig van de dood van Carlos scheidt. 

Eerste publicatie over sterfgevallen tijdens arrestaties

Het ministerie is nog niet zo ver gegaan in haar onderzoek en heeft alleen gegevens van april 2015 tot november dit jaar verstrekt. Ondanks de beperking van de periode is het de eerste keer dat het ministerie van Binnenlandse Zaken officiële statistieken publiceert over sterfgevallen tijdens de “detentiemanoeuvres” van verdachten.

59 doden in 7,5 jaar tijd

In de afgelopen zeven en een half jaar zijn er 59 doden gevallen tijdens aanhoudingen, arrestaties of ingrepen. En in 2022, met nog 40 dagen te berekenen in de tabellen, is het een absoluut record aan sterfgevallen. Dit jaar vielen er 15 doden tijdens interventies door agenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is meer dan het dubbele van het aantal geregistreerde doden in heel 2021.

De cijfers voor dit jaar liggen ruim boven de 9 doden in 2020, de 7 van 2019, de 5 van 2017, de 5 van 2016 of de 5 van de acht maanden van 2015 die u opneemt in het rapport.

“Reden” voor overlijden

Volgens het rapport was “natuurlijk overlijden” in 40% van de gevallen (24) de “reden” voor overlijden. Bij nog eens 7% van de sterfgevallen (4 doden) was de reden “zelfmoord”. Volgens het ministerie onder leiding van minister Marlaska waren de overige 31 sterfgevallen (53% van het totaal), “doden door een ongeval”.

Vergelijkbare verdeling tussen beide instanties 

Uit de statistieken blijkt dat het aantal dodelijke zaken waarbij agenten van de Nationale Politie en de Guardia Civil betrokken zijn, vergelijkbaar is. Hoewel de arrestaties door leden van de Nationale Politie verantwoordelijk zijn voor 34 van de 59 geanalyseerde sterfgevallen (57% van het totaal), is het aantal sterfgevallen waarbij agenten van de Guardia Civil waren de afgelopen maanden toegenomen. Van de 15 sterfgevallen tijdens arrestaties dit jaar, waren er bij 9 agenten van de Guardia Civil bij betrokken.

Cijfers per regio

De statistieken van het departement onder leiding van Fernando Grande-Marlaska bevatten geen gegevens over de regionale instanties (Ertzaintza, Mossos d’Esquadra of Foral) of de honderden lokale instanties. Met deze uitzonderingen, met name in Catalonië en Baskenland, waar de Nationale Politie en de burgerwacht geen bevoegdheden hebben, vond het hoogste aantal doden in de afgelopen 7,5 jaar plaats in Madrid, met 14 doden, gevolgd door Sevilla (6 doden), Cádiz en Almería (5 doden), Valencia (4 doden) en de Balearen (3 doden).

Dit vind je misschien ook leuk