Aantal vrouwen in Spanje overleden door gendergeweld al even hoog als in 2022

door admin
Aantal vrouwen in Spanje overleden door gendergeweld al even hoog als in 2022

Het aantal vrouwen dat dit jaar in Spanje vermoord is door toedoen van de partner of ex-partner is al even hoog als in heel 2022. Alleen al in de laatste vier maanden zijn er 27 moorden bevestigd, 55% van het totaal. Vier in juni, acht in juli, zeven in augustus en tot nu toe nog eens acht in september.  

Slechtste septembermaand sinds 2008

Volgens de statistieken van de regeringsdelegatie tegen gendergeweld is er in 15 jaar geen september geweest met zo’n zorgwekkende balans. Je moet teruggaan tot 2008 om een cijfer te vinden dat op 25 september hoger is dan het huidige (toen waren er 50 moorden door mannelijk geweld). 

Er waren meer slechte jaren, bijvoorbeeld 2019, toen in dezelfde periode 48 vrouwen werden vermoord door toedoen van hun partner of ex-partner. In 2011 was gendergeweld fataal voor 46 vrouwen. In totaal zijn er 1.233 vrouwen vermoord door gendergeweld sinds deze misdrijven in 2003 werden geregistreerd.

Risicovolle periodes

Vakantieperiodes, rond de kerst en in de  zomer, zijn altijd periodes waarin meer gevallen van gendergeweld voorkomen. De verandering van routines of het intensiever samenleven verhogen het risico voor de slachtoffers om meer geweld te ondergaan, leggen experts uit. 

De regeringsafgevaardigde voor gendergeweld, Victoria Rosell, wees hier minder dan een maand geleden al op: ‘Het is natuurlijk moeilijk om veiligheid aan vrouwen over te brengen als een andere groep uit de samenleving, gelukkig een minderheid, zegt dat gendergeweld niet bestaat’, zei ze op een persconferentie. ‘Er is geen grotere medeplichtige aan geweld dan stilte; en zij die stilte steunen, steunen het gebrek aan een uitweg uit geweld’, voegde ze eraan toe.

Crisiscomité bijeengeroepen

Met het oog op deze toename heeft het ministerie van Gelijkheid woensdag een crisiscomité bijeengeroepen. Dit is een instrument dat in december vorig jaar voor het eerst werd geactiveerd en alleen deze zomer al drie keer is gebruikt. 

Het doel is om elke zaak te analyseren en uit te zoeken wat er mis kan zijn gegaan in het systeem bij het beschermen van deze vrouwen tegen de meest dodelijke gevolgen van gendergeweld: moord. 

Ook vroeg Rosell om na te denken over een mogelijke begeleiding van slachtoffers door de instellingen wanneer ze naar het huis van hun aanvallers moeten om hun bezittingen op te halen. Zelfs als er geen klacht is ingediend. Er werd ook voorgesteld om de toekenning van vuurwapenvergunningen te verscherpen en om het bedrag van de hulp voor slachtoffers van gendergerelateerd geweld en hun families gelijk te trekken met dat van slachtoffers van terrorisme, naast andere voorstellen. 

Noodnummers en app

Om mogelijke slachtoffers van gendergeweld te helpen, zijn 24 uur per dag de volgende middelen beschikbaar: het telefoonnummer 016, de e-mail 016-online@igualdad.gob.es en het WhatsApp-kanaal op 600 000 016.

In een noodsituatie kun je 112 bellen of de noodnummers van de Nationale Politie (091) en de Guardia Civil (062). Als bellen onmogelijk is, kun je de app ALERTCOPS gebruiken, waarmee een alarmsignaal naar de politie wordt gestuurd met geolocatie.

Lees ook: Zomer van geweld tegen vrouwen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk