Acht van de 10 jongvolwassenen in Spanje hebben last van slapeloosheid

door admin
slapeloosheid, slaapproblemen

Voor een goede gezondheid is slaap net zo belangrijk als voeding en beweging. Maar slaap wordt vaak verwaarloosd ten gunste van andere activiteiten. Dit wordt bevestigd door de uitkomsten van een onderzoek. Daaruit blijkt dat 61% van de jonge Spanjaarden toegeeft slaapproblemen te hebben. En uren minder te slapen om zo meer tijd te hebben voor vrije tijd of andere taken.

Zo’n 33% van de volwassenen tussen 18 en 34 jaar in Spanje slaapt onvoldoende, minder dan zeven uur, volgens het onderzoek van Fundación MAPFRE. Het onderzoek is uitgevoerd door specialisten van de Spaanse Vereniging voor Neurologie (SEN) en de Spaanse Vereniging voor Slaap (SES). Hieruit blijkt dat acht op de tien jonge Spanjaarden een of ander symptoom van slapeloosheid hebben.

Het onderzoek werd in 2023 uitgevoerd onder 3.405 inwoners van Spanje, willekeurig geselecteerd en uitgesplitst naar geslacht, leeftijdsgroep en autonome gemeenschap (ongeveer 200 interviews in elke autonome gemeenschap). De overgrote meerderheid van de ondervraagden beschouwt slaap als een belangrijke factor voor de gezondheid. Toch geeft slechts 24% toe goed en voldoende te slapen.

Regio’s waar slaapproblemen het grootst zijn

Onvoldoende slaap, die 33% van de geanalyseerde steekproef, komt vooral voor in de leeftijdsgroep 30-34 jaar. In de autonome gemeenschappen, La Rioja, de Balearen, Valencia, Castilië-La Mancha, Asturië en de Canarische Eilanden komen de slaapproblemen het vaakst voor.

Oorzaken en middelen

83% van de ondervraagden erkende elektronische apparaten met schermen te gebruiken in bed voordat ze in slaap vielen. Gemiddeld doen ze dat 48,6 minuten.

Wat betreft het gebruik van middelen om in slaap te vallen, gaf 15% van de respondenten aan receptvrije middelen te gebruiken. Meestal doen ze dat minder dan één keer per week. Negen % geeft aan wekelijks geneesmiddelen op recept te gebruiken.

Van de ondervraagden gaf 39% aan zeer één keer per maand alcohol te drinken. Hiervan gaf 10% aan ’s nachts te drinken om te kunnen slapen. Daarnaast gaf 8% aan minstens één keer per maand cannabis te gebruiken, 63% gebruikt dit om te kunnen slapen. Daarentegen gaf 6% aan drugs zoals cocaïne te gebruiken, waarvan 63% om wakker te blijven.

Verkeersongevallen door slaapproblemen

Uit het rapport blijkt dat 15% een verkeersongeval heeft gehad door slaaptekort, slaperigheid (8%) of onoplettendheid (7%). Mannen, jongeren tussen 18 en 23 jaar en mensen met symptomen van obstructieve slaapapneu veroorzaken volgens het onderzoek de meeste ongevallen.

Slaapproblemen

Ongeveer 30,9% van de respondenten gaat aan de vooravond van een werkdag tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed. In het weekend, feestdag of voor vrije dag is dat twee uur later. Dat is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

Zo’n 85% geeft aan last te hebben van een aantal van de symptomen van slapeloosheid. 12,8% lijdt aan chronisch slaapgebrek. Vaak genoemde factoren voor slapeloosheid zijn vrouw zijn, op het platteland wonen, ’s avonds werken, weinig tijd buiten zijn en gebrek aan zonlicht op doordeweekse dagen.

Dit vind je misschien ook interessant: Spanje kampt met een slaapepidemie van groeiend slaaptekort 

Dit vind je misschien ook leuk