Advies aan Spanje: ‘Leg aantal zwerfkatten aan banden’

door admin
Advies aan Spanje: ‘Leg aantal zwerfkatten aan banden’

Toxoplasmose komt bijna overal ter wereld voor en naar schatting raakt 30 tot 50 procent van de wereldbevolking ermee besmet. Toxoplasmose is een eencellige parasiet, Toxoplasma gondii, en veroorzaakt de zeer algemeen voorkomende infectieziekte toxoplasmose.

Hoe raak je besmet met toxoplasmose?

Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken. De parasiet kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees. Een besmetting komt vrijwel altijd binnen via de mond, ofwel na het eten van rauw vlees of oraal nadat iemand in aanraking is gekomen met kattenpoep.

Meer mensen, meer katten, meer parasieten

Een van de meest recente onderzoeken naar toxoplasmose gaf een belangrijke conclusie: “Meer mensen, meer katten, meer parasieten”. Katten zonder eigenaar, oftewel zwerfkatten, zijn de grootste boosdoeners van besmetting met toxoplasmose. Zwerfkatten zoeken vaak drukkere gebieden op om aan hun eten te komen, ofwel uit afval of doordat ze worden gevoerd door mensen. De hoge dichtheid van katten in een bepaalde omgeving zorgt voor een makkelijkere overdracht van toxoplasmose aan andere dieren en aan mensen.

Aantal zwerfkatten aan banden in Spanje

Deze conclusie zorgt ervoor dat onderzoekers steeds meer de noodzaak zien om het aantal zwerfkatten aan banden te leggen in Spanje. De hoeveelheid zwerfkatten moet beter worden gecontroleerd en ook moet er meer worden gedaan zodat andere dieren, waaronder vee, en de mens beter worden beschermd tegen de overdracht van deze ziekte.

Zwangere vrouwen de meest kwetsbare doelgroep

Binnen de Europese Unie worden alleen de zwaardere gevallen van toxoplasmose geregistreerd, bijvoorbeeld wanneer zwangere vrouwen worden besmet. Zwangere vrouwen zijn een kwetsbare doelgroep aangezien een besmetting kan leiden tot een miskraam of tot aangeboren afwijkingen bij het kind.

Wat merkt de rest van de bevolking na een besmetting?

Een infectie met toxoplasmose onder de rest van de bevolking wordt vaak niet opgemerkt aangezien de infectie zelden tot ziekteverschijnselen leidt. Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts.

Soms vertoont de patiënt een ernstiger ziektebeeld, dat is vooral het geval als er sprake is van een verminderde afweer. Ernstige oogontstekingen, longontsteking en hersenvliesontsteking kunnen dan optreden. Bij 10 procent van de Europese hiv-geïnfecteerde patiënten veroorzaakt een toxoplasmose-infectie hersenabcessen en hersenontstekingen.

Dit vind je misschien ook leuk