AI ingezet voor kwallen- en ‘nata’-detectie aan de Costa del Sol

door admin
AI ingezet voor kwallen- en 'nata'-detectie aan de Costa del Sol

Op 15 juni is het strandseizoen in Malaga van start gegaan. Tot 15 september zijn reddings- en hulpverleningsdiensten, onderhoud, reiniging, verwijdering van drijvend afval, douches en parken operationeel.

Veel strandgangers zijn bang voor kwallen in het water. Daarom hebben onderzoekers van Kustwetenschappen aan de Universiteit van Malaga laten weten met kunstmatige intelligentie te werken om de komst van kwallen naar de kust zo vroeg mogelijk te detacteren. Die AI wordt toegepast in de app Costasoleando en op de website.

Weinig kwallen dit jaar?

Of de voorspelling van weinig kwallen uitkomt, hangt nog grotendeels af van of de draaikolk van de Atlantische stroming al dan niet zal sluiten. Die is namelijk verantwoordelijk voor het transport van de kwallen naar de Costa del Sol. 

De expert zei ook in Malaga Hoy dat wanneer kwallen Málaga bereiken, strandwachten direct op de hoogte zijn en weten hoe ze moeten handelen. “Komen de kwallen aan bij Rincón, dan zullen ze de volgende dag in Málaga zijn. Deze kennis stelt de strandwachten in staat om waakzaam te zijn en de zwemmers te waarschuwen”. In het geval van een grote zwerm kwallen aan de Costa del Sol, kunnen strandwachten zonodig het strand “tijdelijk” sluiten. 

Vier boten om drijvend afval te verwijderen

Wat betreft drijvend afval, waaronder ook de zogenoemde ‘nata’ (slagroom) gevormd door bruine vettige laag op het water, zullen er deze zomer vier boten zijn om dat te verwijderen. Hierover zal ook informatie worden verstrekt. Dan weten de autoriteiten welke stranden een grotere kans hebben op drijvend afval, zodat ze tijdig de boten kunnen sturen. 

Lees ook: Bruine lagen op water, kwallen en billendoekjes Costa del Sol aangepakt

In Malaga stad zullen meer dan 500 mensen tijdens de zomerperiode werken om de stranden van de stad te onderhouden en te zorgen voor de veiligheid van de strandgangers, aldus Teresa Porras, waarnemend wethouder voor Stranden van de gemeente Málaga. 

De 140 douches en 45 voetenwassers zullen 24 uur per dag beschikbaar zijn gedurende deze maanden. Tot nu toe gelden er nog geen waterbeperkingen als gevolg van de droogte. 

Begeleid zwemmen

De drie punten voor begeleid zwemmen bevinden zich op de stranden van La Malagueta, El Dedo in El Palo en Misericordia. Om van deze dienst gebruik te maken, moet een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer +34 621193831. Het personeel biedt begeleiding en assistentie bij het zwemmen, gereserveerde parkeerplaatsen voor mensen met beperkte mobiliteit, toegankelijke kleedkamers en toiletten, bewakingsposten en reddingsdiensten, betonnen looppaden naar de waterkant en toegankelijke buitendouches.

Dit vind je misschien ook leuk