Airco lager, meer telewerken en buitenverlichting uit na 22 uur in Spanje

door admin
Airco lager, meer telewerken en buitenverlichting uit na 22 uur in Spanje

Dit in reactie op de stijgende prijs van elektriciteit en de angst dat Rusland de levering van gas aan Europa door de oorlog zal ondrbreken. Alle afgesproken maatregelen zijn gericht op verbetering van de efficiëntie en energiebesparing in bedrijven, hotels en vervoer, maar ook in de publieke sector. 

De nieuwe voorschriften zijn van toepassing vanaf de publicatie in het Staatsblad. Dit koninklijk besluit omvat ook boetes tot 60.000 euro voor lichte overtredingen, tot 6 miljoen euro voor ernstige overtredingen en tot liefst 100 miljoen euro bij zeer ernstige overtredingen.

Dit zijn de belangrijkste maatregelen:

Licht uit na 22.00 uur in etalages en openbare gebouwen. De overheid geeft bedrijven zeven dagen de tijd om etalages en buitenverlichting na 22.00 uur uit te schakelen. In geval van niet-naleving zou het sanctieregime worden toegepast. Deze regel heeft geen invloed op de kerstverlichting. Ook de sierverlichting van monumenten is vrijgesteld, mits het ’s nachts geen leegstaande gebouwen betreft.

Temperatuurbeperkingen, thermometers en gesloten deuren. Het decreet bepaalt dat tot november 2023 de airconditioning in administratieve gebouwen, commerciële of culturele ruimtes, de gemeenschappelijke ruimtes van hotels, bioscopen of trein- en busstations niet lager mag staan dan op 27 graden. In de winter mag de verwarming niet hoger staan dan op 19 graden.

Evenzo moeten thermometers worden geïnstalleerd waarmee gemakkelijk kan worden gecontroleerd of de voorschriften worden nageleefd, en informatieve posters met de aangebrachte verbeteringen. In dezelfde lijn dienen panden vóór 30 september een systeem te hebben om de deuren gesloten te houden en zo energieverspilling te voorkomen wanneer de verwarmings- of koelsystemen in werking zijn. 

De gebouwen die een energie-efficiëntie-inspectie moeten uitvoeren, moeten vóór december van dit jaar de ketels en thermische installaties controleren als de laatste vóór januari 2021 was.

Uitzonderingen op de limiet voor airconditioning en verwarming

Het koninklijk besluit voorziet in uitzonderingen voor de limiet voor airconditioning en verwarming voor ziekenhuizen, opleidingscentra, kappers, sportscholen en wasserijen. Ook het openbaar vervoer zelf (vliegtuig, trein of schip) wordt vrijgesteld, ook als er een verplichting is om de temperatuur op de stations te regelen.

Het zal niet verplicht zijn om het maximum en het minimum toe te passen op die werkplekken waar het nodig is om “adequate klimatologische omstandigheden” voor werknemers te handhaven, zoals restaurantkeukens.

In bepaalde inrichtingen zal er een uitzondering zijn wanneer “bezettingspieken” worden geregistreerd. Inrichtingen die dit rechtvaardigen met “specifieke kenmerken van de sector” zullen ook worden vrijgesteld. Denk hierbij aan gebieden in supermarkten waar het noodzakelijk iso m de koelketen in stand te houden.

In hotels heeft de maatregel alleen gevolgen voor de gemeenschappelijke ruimtes, maar niet voor de kamers, waar de gast de vrijheid heeft om de temperatuur te regelen.

Meer thuiswerken. De nieuwe verordening beveelt aan om de modaliteit voor werken op afstand te versterken, om de impact van de energie geproduceerd door woon- werkverkeer te verminderen en het energieverbruik in het werkcentrum zelf. In het geval van de publieke sector kunnen werknemers drie dagen per week op afstand werken en twee dagen op de werkplek.

Promotie van het openbaar vervoer. De regering wil het gebruik van het openbaar vervoer en andere mobiliteitsmaatregelen bevorderen. Deze maatregel komt samen met de bonus op reispassen voor Cercanías, Rodalies en middellangeafstandstreinen van Renfe. Deze vormen van vervoer zijn vanaf 1 september tot 31 december 2022 gratis.

Ook de prijs van tickets voor Avant-diensten wordt verlaagd naar 50% en er komen nieuwe abonnementen voor snelle commerciële diensten.

Bevorderen van eigen consumptie en hernieuwbare energiebronnen. In het geval van eigen verbruik wordt de modaliteitswisseling elke vier maanden geaccepteerd -zonder overschotten, met overschotten, en wordt een nieuw mechanisme ingesteld in het geval dat een nieuwe installatie die recht heeft op vergoeding van overschotten meer dan twee maanden nodig heeft om geregulariseerd te worden.

De nieuwe norm bevat ook maatregelen om fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Hieronder valt het stroomlijnen van elektrische netwerk- en infrastructuurprocedures, het verminderen van de vereisten, een van de belangrijkste eisen van de sector. Bovendien vergemakkelijket het de injectie van hernieuwbare gassen in het gaspijpleidingnetwerk en bevordert het opslag en eigen verbruik.

Steun voor bedrijven in de tertiaire sector. Om bedrijven te begeleiden bij hun besparingen en verhogen van energie-efficiëntie, publiceert het ministerie dinsdag een nieuwe hulplijn voor de tertiaire sector met 100 miljoen euro uit het Nationaal Fonds voor Energie-efficiëntie (FNEE). Deze is geldig vanaf december 2024.

Het breidt ook de financiering uit van het energie-efficiëntieprogramma in de industrie, dat sinds 2019 van kracht is, en doet een voorstel om steun te verlenen aan innovatieve hybride energieopslagprojecten met hernieuwbare opwekking.

Een voorproefje van het noodplan voor Brussel

Het besparingsplan komt een week nadat de EU-landen zijn overeengekomen om vrijwillig het gasverbruik met maximaal 15% te verminderen, met uitzonderingen zoals Portugal of Spanje, die worden beschouwd als ‘energie-eilanden’ vanwege hun ontkoppeling van de Europese energiemarkt.

In het geval van Spanje, dat zich aan de EU ter beschikking heeft gesteld om gas weer te exporteren naar buurlanden, is de doelstelling om het verbruik tussen 1 augustus 2022 en 31 maart 2023 terug te brengen tot 7%. De maatregelen die deze maandag worden gepresenteerd zijn een vooruitblik op het bredere rampenplan dat de regering vóór september aan Brussel zal voorleggen.

Dit vind je misschien ook leuk