Alarm over krim-congokoorts: 12 gevallen gedetecteerd in Spanje

door admin
Alarm over krim-congokoorts: 12 gevallen gedetecteerd in Spanje

Te midden van bezorgdheid over besmettelijke ziekten houden deskundigen in de volksgezondheid een nieuwe dreiging in de gaten: de krim-congokoorts of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF).

Deze virale ziekte, overgebracht door teken en geïnfecteerde dieren, heeft angst aangewakkerd vanwege de ernst en snelle verspreiding. Hoewel krim-congokoorts al tientallen jaren aanwezig is in bepaalde regio’s van de wereld, heeft de recente uitbreiding naar nieuwe geografische gebieden bezorgdheid gewekt onder specialisten.

Gezondheidsexperts in het Verenigd Koninkrijk hebben de aandacht gevestigd op het virus dat verantwoordelijk is voor de krim-congokoorts en waarschuwen dat deze ziekte een ernstige bedreiging kan worden voor de bevolking. Met gevallen gemeld in Europese landen zoals Spanje en met sterfgevallen in gebieden in Afrika en het Midden-Oosten, is er een dringende gezondheidswaarschuwing afgegeven.

Klimaatverandering versnelt mogelijk verspreiding

Er zijn zorgen dat klimaatverandering de verspreiding van deze ziekte kan versnellen, waardoor het risico van verspreiding naar het Verenigd Koninkrijk via teken toeneemt. James Wood, hoofd van diergeneeskunde aan de Universiteit van Cambridge, heeft zijn bezorgdheid hierover geuit en benadrukt dat we ons moeten voorbereiden op deze mogelijke bedreiging voor de volksgezondheid.

Gevallen gedetecteerd in Spanje

Gedurende het jaar 2022 zijn er gevallen van krim-congokoorts gemeld in Spanje, specifiek in de regio El Bierzo in de provincie León. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de aanwezigheid van twee nieuwe gevallen bevestigd, waarvan één met dodelijke afloop. In 2021 werd ook al een geval van de ziekte vastgesteld bij een vrouw.

Volgens een rapport van ‘Europa Press’ in 2022 wordt het risico van overdracht van krim-congokoorts in de regio El Bierzo, net als in andere gebieden waar het virus in teken en dieren circuleert of waar gevallen bij mensen zijn vastgesteld, als matig beschouwd, vooral onder mensen die veel blootstelling hebben aan tekenbeten. Voor de rest van Spanje wordt het risico als “laag” beschouwd.

Sinds 2013 tot 2022 zijn in totaal 12 gevallen van deze ziekte bevestigd in Spanje, waarvan er 4 fataal waren. Deze gevallen zijn als volgt verdeeld: 1 in 2013 in Ávila, 2 in 2016 (één in Ávila en één bij een medisch werker), 2 in 2018 in Badajoz en Salamanca, 3 in 2020 in Salamanca, 2 in 2021 in Salamanca en León (regio El Bierzo) en de 2 gevallen geregistreerd in El Bierzo gedurende het jaar 2022.

Symptomen van de krim-congokoorts

Het is een ziekte veroorzaakt door het gelijknamige virus. De voornaamste manier van besmetting bij mensen is via tekenbeten, maar het kan ook worden overgedragen door direct contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde dieren en mensen die de ziekte hebben. De ziekte is endemisch in gebieden in Afrika, de Balkan, het Midden-Oosten en Azië, en wordt momenteel beschouwd als een opkomende ziekte in sommige Europese landen.

De eerste symptomen van de krim-congokoorts zijn meestal hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en duizeligheid. Ook kunnen diarree, roodheid in het gezicht, de nek en de borst, oogcongestie en conjunctivitis voorkomen. Na 2 tot 4 dagen begint de hemorragische fase, waarin kleine rode vlekjes op de huid, grotere blauwe plekken op de huid en slijmvliezen, evenals bloedingen op verschillende delen van het lichaam, zoals de neus, het spijsverteringsstelsel, de baarmoeder, de urinewegen of het ademhalingssysteem, kunnen optreden. Bovendien kan er ook lever- en nierfalen ontstaan.

Essentieel om tekenbeten te vermijden

Gezien de ernst van de ziekte en de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid, roepen gezondheidsautoriteiten op tot alertheid en preventieve maatregelen. Het is essentieel om tekenbeten te vermijden en voorzorgsmaatregelen te nemen bij contact met potentieel geïnfecteerde dieren.

Personen die zich in gebieden bevinden waar de ziekte voorkomt, worden geadviseerd om langdurige blootstelling aan teken te vermijden, zoals het dragen van beschermende kleding en het gebruik van insectenwerende middelen.

Dit vind je misschien ook leuk