Opnieuw recordaantal buitenlandse toeristen in Spanje: 82 miljoen

door admin
Opnieuw recordaantal buitenlandse toeristen in Spanje: 82 miljoen

Ook vorig jaar werd het record verbroken met de komst van 75 miljoen bezoekers. Die bezoekers gaven samen ook meer uit dan ooit. In totaal lieten ze 87 miljard euro achter in het land. Dat is een toename van 12,4% ten opzichte van 2016. Per toerist werd 137 euro per dag besteed tijdens het verblijf in Spanje. 

Ondanks de politieke onrust kwamen de meeste toeristen zoals voorgaande jaren opnieuw naar Catalonië. Dit aantal steeg met 6,1%. Dat percentage ligt wel een stuk lager dan het gemiddelde in de rest van het land. Toch was de daling veel minder dan was voorspeld. Andere regio’s zoals Madrid en de regio Valencia hadden voordeel bij de daling in Catalonië, want beide konden een toename van het aantal buitenlandse toeristen naar hun regio registreren van rond de 16%. 

Spanje nummer twee van de wereld

Met dit totale aantal buitenlandse bezoekers is Spanje nu definitief het tweede land ter wereld dat de meeste toeristen verwelkomt na Frankrijk. Voor het eerst streeft het land daarmee de Verenigde Staten voorbij als land dat jarenlang de tweede positie innam. 

Impact politieke crisis op Catalonië

Waar de toeristische organisatie Exceltur een daling van het aantal toeristen naar Catalonië had verwacht van 20 tot 30% werd slechts 0,3% van de daling toegeschreven aan de crisis in Catalonië rond de onafhankelijkheid. Wel ging die daling gepaard met een verlies van 319 miljoen euro van de toeristische activiteit in het hele jaar 2017. Dat leverde een daling van de groei van het toeristische bbp op van 0,3%. 

Het effect van de politieke onrust was vooral te merken in Barcelona in de maanden oktober en november met respectievelijke dalingen van 9,6% en in december met 15%. 

Dit vind je misschien ook leuk