Spanje is ‘wreed’ tegen migranten zegt de ombudsman

door admin
Spanje is 'wreed' tegen migranten zegt de ombudsman

‘We moeten dit systeem veranderen dat inefficient is, te weinig financiële middelen ontvangt en vaak wreed is ten opzicht van mensen die op zoek zijn naar een beter leven’, aldus Marugan die grote tekortkomingen’ ziet op politiebureau’s en bij de opvang- en detentiecentra. Hij laakt het feit dat er moeders met hun baby’s slapen in gevangeniscellen of dat minderjarigen in hun eentje zonder begeleiding worden vastgezet. De ombudsman eist daarom een protocol voor hulp aan illegale immigranten dat ervoor zorgt dat hun fundamentele rechten gewaarborgd zijn.

Marugan concludeert dit op basis van een uitgebreid onderzoek van zijn instelling in opvangcentra in de steden Algeciras, Málaga, Motril, Almería, Cartagena en Murcia gedurende 2017. Immigranten brengen 72 uur door ‘in cellen waar nauwelijks daglicht is en bijna nooit stromend water. Volgens Marugan mogen fundamentele rechten nooit geofferd worden op grond van spoed of efficëncy. Met deze uitspraak verwees hij naar het feit dat Algerijnse vluchtelingen werden opgevangen in een nieuwe gevangenis in Archidona (Málaga), die tijdelijk als opvangcentrum werd gebruikt eind 2017.

Hier maakte de Algerijnse migrant Mohamed Bouderbala een eind aan zijn leven nadat hij gedurende 16 uur in eenzame opsluiting zat. Dit drame wekte veel publieke verontwaardiging op nadat de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken had gezegd dat de 36-jarige man bij 12 personen hoorde die een opstand veroorzaakten.

Volgens de ombudsman is de nationale politie, die de leiding had over het centrum ‘niet getraind om te zorgen voor mensen die zestig dagen lang van hun vrijheid zijn beroofd’. In een nieuw protocol zou gezorgdmoeten worden voor geschikte infrastructuren, gespecialiseerd personeel en moeten nieuwe criteria worden vastgesteld voor samenwerking en coördinatie.

In het zuiden van Spanje nemen de problemen toe rond de toestroom van vluchtelingen die eveneens groeiende is. In 2017 kwamen 28.350 mensen illegaal Spanje binnen. 22.000 kwamen staken hiertoe de Middellandse Zee over. Dat was een flinke toename ten opzichte van de 14.000 van 2016.

Dit vind je misschien ook leuk