Tweede Spaanse rapper naar gevangenis voor verheerlijken terrorisme

door admin
Tweede Spaanse rapper naar gevangenis voor verheerlijken terrorisme

Daarnaast werd Rivadulla beschuldigd van laster jegens de Spaanse staat en koninklijke instituties. Hij publiceerde in dit verband 64 berichten op Twitter en één songtekst welke hij deelde op YouTube. Hierin stonden teksten die volgens het hooggerechtshof niet door de beugel kunnen. Naast zijn gevangenisstraf moet Rivadulla een boete betalen van 24.300 euro.

Volgens twee rechters waren de teksten ‘gericht tegen de autoriteit van de staat in zijn verschillende vormen’. Het gaat om de tweede veroordeling tegen de rapper. Hij werd in maart 2015 eveneens door het hooggerechtshof veroordeeld tot twee jaar cel wegens dezelfde soort overtredingen. Destijds schreef en deelde Rivadulla liedjes waarin hij de aanslagen verheerlijkte die werden gepleegd door terreurgroepen als ETA, de Spaanse Maoistische groep GRAPO, Al-Qaeda en de Rode Brigade. In enkele songs riep hij terroristen op om hun aanvallen te herhalen.

Het is al de derde zaak in korte tijd rond de vrijheid van meningsuiting op sociale media in Spanje die de krantenkoppen haalt. Vorige maand veroordeelde het hooggerechtshof de rapper José Miguel Arenas, alias Valtonyc, voor laster tegen de kroon, verheerlijking van terrorisme en het uiten van een reeks bedreigingen in zijn liedteksten.

Deze week vernietigde het hooggerechtshof echter de veroordeling van een lagere rechtbank van de jonge vrouw Cassandra Vera. Zij had grappen gemaakt via Twitter over de ETA aanslag op een Spaanse premier in de nadagen van de Franco-dictatuur. Het hooggerechtshof oordeelde dat het herhalen van bekende grappen, die getuigen van een slechte smaak over een aanslag van 44 jaar geleden, zonder beledigende opmerkingen jegens het slachtoffer ‘is sociaal en zelfs moreel verwerpelijk in termen van het spotten met een ernstige menselijke tragedie’, maar ‘een strafrechtelijke sanctie is niet proportioneel’.

Dit vind je misschien ook leuk